A magyarság történelmi megmaradásának titka a haza szeretete – jelentette ki a kultúráért felelős államtitkár Szigetváron, a Zrínyi napok vasárnap esti zárórendezvényén.

Fekete Péter a 186. Zrínyi emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén úgy vélekedett: a küzdelmes magyar történelmet vizsgálva “hamar eljutunk arra a meglátásra, hogy emberileg alig magyarázható valóság ennek sokszor eltiport, létéért küzdő nemzetnek a fennmaradása”.
A magyar történelem küzdelmes időszakaira is kitérve a politikus hozzátette, hogy Magyarország minden veszteség ellenére nemcsak fennmaradt, de “óriásit alkotott és alkot”, miközben hatalmas értékeket ad a világnak.
“Az, hogy évezredes küzdelmek után, dacolva túlerővel, elnyomással, álnoksággal, árulásokkal, ma egy gyarapodó, erősödő országban élhetünk, kultúráját, identitását őrző nemzetállamként, a hazaszeretetnek köszönhető” – hangoztatta az államtitkár, akinek megfogalmazása szerint “a magyarság történelmi megmaradásának titka a haza szeretete”.
Szigetvár, Eger, Mohács, Buda, vagy akár a Corvin köz üzen a mai nemzedékeknek, Európának és a világnak – mondta Fekete Péter azt is hangsúlyozva, hogy “a hazaszeretet sohasem veszíthet”. Ez az erő a magyar lét titka, a magyarság öröme – összegzett.
Az államtitkár úgy folytatta, a hazaszeretet egyben felelősségvállalás, áldozathozatal, küzdés és helytállás is, továbbá naponkénti munka a nemzet gyarapodásáért, jövőjéért, biztonságáért, “ha kell, akár más nemzetek javára, segítésére és nem kárára”.
Fekete Péter szerint napjainkban ismét sorskérdés a nemzetállamok léte, keresztény hit és kultúra, valamint az országhatár védelme, a magyarság megerősödése. Beszéde zárásaként, hallgatóságát biztatva úgy fogalmazott: “fogadjuk szívünkbe ősi örökségünket, a hazaszeretet megtartó erejét , örömét és felelősségét, főt hajtva Szigetvár hősei, Zrínyi Miklós és vitézeinek hűsége előtt”.
Vass Péter, Szigetvár független polgármestere a Zrínyi napok programjainak tapasztalatait értékelve azt mondta: a rendezvények mind minőségében, mind mennyiségében méltóak voltak a város hőséhez.
A koszorúzással véget ért emlékünnepségen közreműködött Moravetz Levente színművész, Varga Miklós énekes, a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar, a Csáktornyai Zrínyi Gárda, a Szigetvári Zrínyi Gárda és a Zrínyi-vitézek.