A tradíció és az innováció a szlogenje a Győri Filharmonikus Zenekar idei évadának, mert a zenekar idén ünnepli hivatásossá válásának ötvenedik, 2019-ben pedig városi zenekarrá válásának 125. évfordulóját – hangzott el az évadot bemutató sajtótájékoztatón kedden Győrben.

Fűke Géza igazgató elmondta: a szlogen úgy jelenik majd meg, hogy ragaszkodnak a klasszikus zene értékeihez, ugyanakkor azokat innovatív elemek használatával prezentálják. Példaként említette, hogy augusztus 1-jén megjelent a zenekar három CD-ből álló felvételgyűjteménye, amely Brahms összes szimfóniája mellett a Tragikus nyitányt és az Akadémiai ünnepi nyitányt is tartalmazza.
November 14-én az ötvenedik évforduló alkalmából gálaműsort ad a zenekar a szintén ötven éves The King’s Singers énekegyüttessel az Olimpiai Sportparkban, két nappal korábban pedig olasz filmek zenéiből adnak koncertet, szintén az Olimpiai Sportparkban.
Az igazgató szerint az évad egyik legkiemelkedőbb hangversenye lesz az Istvánffy Benedek-hangversenybérlet keretében a Grammy-díjas osztrák Arnold Schoenberg Chor Wien fellépése a győri zenekarral a Nagyboldogasszony-bazilikában, amelyet a szintén Grammy-díjas Erwin Ortner kórusigazgató vezényel majd.
A hangversenybérlet repertoárjában szerepel Halottak napjához kapcsolódva a salzburgi dóm kamara- és ifjúsági kórusának közreműködésével felcsendülő Mozart Requiemje, amelyet a dóm karnagya, Czifra János vezényel, szintén a Nagyboldogasszony-bazilikában. Az adventi ünnepkörhöz kapcsolódva klasszikus és könnyűzenei karácsonyi dallamok csendülnek majd fel a Győri Filharmonikusok tolmácsolásában, a negyedik koncertet pedig Alpaslan Ertüngeapl fogja vezényelni, ahol Haydn és Brahms művei csendülnek fel Rákász Gergely orgonaművész közreműködésével.
A további bérletsorozatokban fellép Dmitrij Maszlejev zongoraművész, Sarah Chang hegedűművész, Bazsinka József tubaművész, Mari és Momo Kodama japán zongoraművész testvérpár, Christoph Koncz hegedű és Stephan Koncz csellóművészek, Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész, Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész, Szabadi Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Zalai Antal hegedűművész, Kuti László, a Müncheni Filharmonikusok vezető klarinétművésze és Elena Denisova hegedűművész.
A darabokat vezényli Berkes Kálmán mellett Kobajasi Kenicsiró, Alekszej Kornyenko, Hamar Zsolt és a győri születésű Varga Tibor hegedűművész fia, Gilbert Varga karmesterek.
Mindezek mellett folytatódik a tavaly meghirdetett 17:18-as hangversenybérlet, amely 17 óra 18 perckor kezdődik. Ezekre a hangversenyekre elsősorban a kisgyermekeseket, az időseket és az agglomerációkban élőket várják. Továbbra is fellép a zenekar Tatabányán, Sopronban, Veszprémben, Mosonmagyaróváron és Budapesten.
Újdonság, hogy ismét elindul a kamarazenekari hangversenybérlet, amelyben a Győri Filharmonikusok kamarazenakara ad koncertet az evangélikus Öregtemplomban.
A sajtótájékoztatón Varga Gábor klarinétművész beszélt az augusztus 28. és 31. között Győrben megrendezésre kerülő nyolcadik Európai Klarinétfesztiválról, ahol több mint száz magyar és külföldi klarinétművész ismerteti meg a hangszert a közönséggel.
A fesztiválon fellép mások mellett Seunghee Lee amerikai és Sharon Kam izraeli klarinétszólista, Pavel Vinnitsky, a New York-i Filharmonikusok és Alcides Rodriguez, az Atlantai Szimfonikus Zenekar klarinétosa, a Londoni Szimfonikus Zenekarból Andrew Marriner, az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekarból Calogero Palermo, a Brüsszeli Filharmonikusoktól Eddy Vanoosthuyse, a Lengyel Nemzeti Rádió Szimfonikus Zenekarából Arkadiusz Adamski, a Prágai Állami Opera zenekarából pedig Karel Dohnal.
Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester arról beszélt, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat egyik zászlóshajója a zenekar, s reményei szerint ez abban is szerepet játszik majd, hogy elnyerjék a címet.