A száz éve született Ligeti György zeneszerző munkássága előtt tisztelegnek Bukarestben, a Magyar Zene Fesztiválon; hétfőn kezdődik a versenyprogram, csütörtökön pedig díjkiosztó gálát tartanak – közölte az MTI-vel Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója.

“Idén 17 versenyszám lesz 21 fellépővel. A megszokott Liszt-, Kodály- és Bartók-darabok mellett, az intézet, illetve a többnyire egyetemista versenyzők tanárainak sugallatára, nagyon sok Ligeti-mű szerepel a programban. De az is újdonság, hogy először választott a fellépők egyike egy Szervánszky Endre-fuvoladarabot. Nekünk az fontos, hogy magyar zeneművek bekerüljenek a román fiatal zenészek repertoárjába. Ezért úgy lehet benevezni, hogy a versenyprogram legalább egyharmada magyar zeneszerző műve kell legyen” – magyarázta Kósa András László.
Hozzátette: hangszerek tekintetében nincs megkötés: idén is lesz zongora, gitár, klarinét, ének, fuvola, hegedű – “minden, ami duóban, vagy szólóban megszólaltatható”. Kiskorú versenyzők azonban nem nevezhetnek be, hiszen díjazottaknak az a jutalma, hogy külföldi magyar kulturális intézetekben kapnak koncertlehetőséget. Az idei nyertesek a következő kulturális évad keretében Budapesten, Bécsben, illetve Rómában fognak koncertezni.
A három versenynap után, csütörtökön a díjátadó gálán az immár nemzetközi hírű Bucharest Wind Ensemble fúvósötös lép fel Farkas Ferenc, Bartók Béla és Ligeti György zeneművekkel.
“A műsoruk a Ligeti-centenáriumhoz kapcsolódik, hiszen Ligeti korai alkotásaiban van Bartók-hatás, Farkas Ferenc pedig tanára volt Ligetinek. A kvintett koncertje után a nyertesek is lejátsszák azt a magyar zeneművet, amellyel versenyeztek” – részletezte az intézményvezető.
Kósa András László kiemelte: a Magyar Zene Fesztivál a bukaresti magyar kulturális külképviselet legrégebbi fesztiválja, amelyet 19. alkalommal szerveznek meg. Még a világjárvány idején sem maradt el: akkor közönség nélkül tartották, a versenyzők fellépését pedig online közvetítették a zsűritagoknak.
A hónap végén egy másik évfordulós zenei programot is kínál a Liszt Intézet bukaresti központja: május 23-án a Petőfi-bicentenárium alkalmával Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák zenekar egész estés Petőfi-koncertjét láthatja a román főváros közönsége az intézet udvarán.