Befejeződött a rendőrségi vizsgálat a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott Downing Street-i partik ügyében, és a hatóságok 126 esetben róttak ki pénzbírságot – közölte csütörtökön a londoni rendőrség.

A Scotland Yard nem fedte fel a megbírságoltak kilétét, de a brit kormány már korábban hivatalosan bejelentette, hogy az ügyben Boris Johnson miniszterelnök és felesége, Carrie Johnson, valamint Rishi Sunak pénzügyminiszter is pénzbüntetést kapott.
Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.
A Scotland Yard tájékoztatása szerint voltak olyanok, akikre több bírságot is kiszabtak. A Downing Street azonban csütörtökön közölte: Johnson nem kapott rendőrségi értesítést arról, hogy további bírságokkal kell számolnia.
A csütörtöki rendőrségi beszámoló szerint a vizsgálatot végző tizenkét nyomozó 345 dokumentumot, 510 fényképet és térfigyelő kamerák készítette felvételt nézett át, és 204 vizsgálati kérdőívet küldött ki.
A Scotland Yard hangsúlyozza, hogy a vizsgálat során senkit nem hallgattak ki személyesen bűnügyi gyanúsítottként.
A rendőrség nyolc olyan esetet vizsgált, amelyekben felmerült a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások megsértésének lehetősége. Ezek a kihágások 2020. május 20. és 2021. április 16. között történtek.
A Scotland Yard közölte azt is, hogy a vizsgálat 460 ezer fontba (210 millió forintba) került.
A vizsgálat előzményeként az év elején kiderült, hogy a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak, nem egyszer Boris Johnson miniszterelnök részvételével.
A közkeletűen “partygate” néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.
A kormányfő hivatalosan elnézést kért, azonban többször is jelezte, hogy nem kíván távozni tisztségéből.
Ez azonban nem feltétlenül csak rajta múlik.
Az ellenzék a botrány kipattanása óta folyamatosan Johnson lemondását követeli, de egyöntetű médiaértesülések szerint a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagjai közül is egyre többen szeretnének bizalmi szavazást a miniszterelnök ellen.
A Konzervatív Párt szabályzata szerint a frakciótagság legalább 15 százalékának – a jelenlegi létszám alapján 54 képviselőnek – kell kezdeményeznie a miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazást ahhoz, hogy a tory frakció illetékes bizottsága elrendelje a voksolást. A folyamat azonban titkos, és csak akkor derül ki, hogy a kezdeményezés sikerrel járt-e, ha összegyűlik a szavazás elrendeléséhez minimálisan szükséges számú levél.