Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult új parlamenti alsóház (szejm) nem válthatja le az alkotmánybíróság tagjait – jelentette ki szerdán Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, az előző választási ciklusban ellenzékben lévő, most többségbe került pártok terveit kommentálva.

A kormányszóvivőt a Radio Zet kereskedelmi rádióban kérdezték azokról a bejelentésekről, hogy a szejm új többsége a közeljövőben határozatokat fogadhat el a 15 tagú alkotmánybíróság három tagjának leváltásáról. Azokról a 2015 végén Andrzej Duda elnök által beiktatott bírákról van szó, akik kinevezését az előző parlamenti ciklusban az ellenzék nem ismerte el.
Piotr Müller a válaszában úgy ítélte meg: a tervezett parlamenti határozatnak nem lesz jogi hatálya, mert a szejm által megválasztott bírákat az államfő nevezte ki. “Lehetetlen a szejm határozatával visszavonni az elnök által adott megbízást” – húzta alá a szóvivő.
A hétfőn megalakult 460 fős szejmben az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak van a legtöbb, 194 mandátuma, de nem rendelkezik többséggel. Négy, az előző ciklusban ellenzéki tömörülésből álló parlamenti koalíciónak együttesen 248 mandátuma van.
Borys Budka volt igazságügyi miniszter, a második legnagyobb alsóházi frakció, a Polgári Koalíció képviselője kedden a TVN24 kereskedelmi hírtelevízióban bejelentette a PiS által az előző években részben megreformált igazságügy “javítását”. Első lépésnek Budka az említett három alkotmánybíró leváltását nevezte.
A szejm határozata a lengyel hivatalos közlönyben történő megjelenéssel válik hatályossá. Erről viszont az eddigi PiS-kormány élén álló Mateusz Morawiecki dönt. Budka ebben az összefüggésben kijelentette: a szóban forgó határozatok nem szorulnak közzétételre, mert “nem jogalkotó jellegűek, csak megállapítják, hogy a szejm 2015-ben alkotmányt sértett”.
A lengyel alkotmánybíróság körüli vita 2015 őszén kezdődött. Röviddel a PiS győzelmét hozó parlamenti választások előtt a szejm – amelyben a Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) koalíciója volt többségben – öt új alkotmánybírót választott meg. Az alkotmánybíróság utólag, 2015 decemberében hármuk megválasztásáról mondta ki, hogy összhangban volt az alaptörvénnyel.
A PiS, miután 2015 októberében parlamenti többséget szerzett, ervénytelenítette a szejmben mind az öt bíró megválasztását, és újakat választott helyettük, az államfő pedig beiktatta őket. Az ellenzék a 2015. decemberi alkotmánybírósági döntésre hivatkozva most a PO-PSL által megválasztott három bíró beiktatását követeli a PiS által megválasztottak helyébe.
Julia Przylebska, az alkotmánybíróság 2016-ban beiktatott elnöke nemrég hangsúlyozta: az alkotmánybírák státuszának megkérdőjelezésére tett minden kísérlet “sérti a szejm és az államfő jogosultságát, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét”.
Andrzej Duda a parlament hétfői alakuló ülésén mondott beszédében leszögezte: elutasít az államfő alkotmányos jogosultságainak korlátozására, megkérdőjelezésére vagy kétségbe vonására tett bármilyen próbálkozást.
Az alkotmánybíróság egyes döntéseit, valamint a PiS igazságügyi reformját európai uniós szervek is bírálták.