Kijevnek nincs kifogása azokkal az írásos javaslatokkal szemben, amelyeket az Egyesült Államok az orosz-ukrán válság enyhítését célzó tárgyalások részeként Oroszországnak kíván küldeni a héten – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdai online sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető hangoztatta, hogy az amerikai fél a javaslatok elkészítésekor figyelembe vette az ukrán álláspontot.
Az Egyesült Államok várhatóan a héten ad írásos választ Moszkvának az úgynevezett “biztonsági garanciákról” szóló követelésére, amelyeknek része az is, hogy Ukrajnát ne vegyék fel a NATO-ba – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az Egyesült Államok a kapcsolattartás folytatására számít Moszkvával, miután átadta írásos válaszát. Washington külön választ tervez küldeni az úgynevezett “biztonsági követelményekről” a NATO-nak. Jens Stoltenberg főtitkár közölte: a szövetség meg fogja ismételni, hogy nem hajlandó engedni Oroszországnak kulcsfontosságú elvek tekintetében. Ezek közé tartozik, hogy Európa minden államának joga van megválasztani a saját útját, illetve azt, hogy biztonsága szavatolása érdekében milyen szervezet része kíván lenni. Egyúttal a főtitkár azt is jelezte: a NATO válaszában az is benne lesz, hogy a szövetség kész meghallgatni Oroszország aggályait.
A tájékoztatón Kuleba köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek kiegészítő katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának. “Annak ellenére, hogy államunk nem tagja a NATO-nak, és az észak-atlanti szerződés 5. cikkelye nem vonatkozik Ukrajnára, köszönettel tartozunk az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Lengyelországnak, Litvániának, Észtországnak, Lettországnak, a Cseh Köztársaságnak és a többi NATO-tagországnak, amiért további védelmi támogatást nyújtottak fegyveres erőinknek” – fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta, hogy ez a támogatás erősíti Ukrajna tárgyalási pozícióját. “Erre az erőre pontosan azért van szükség, hogy ne kelljen bevetni” – hangoztatta Kuleba.