Tizenhat vietnami bevándorlót tartóztattak fel pénteken a lengyel határőrök a litván-lengyel határszakaszon, a vietnamiak egy lett rendszámú teherautó rakodóterében bújtak meg – közölte a lengyel keleti határ északi részét felügyelő határőrizeti parancsnokság közleményéből.

Az illegálisan beutazó személyekre a határőrség és a vámhatóság közös őrjárata bukkant rá a határhoz közeli Augustów üdülővárosban. A 12 férfiból és 4 nőből álló csoportot egy 28 éves, Lettországban állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező, hivatalosan hontalannak minősített férfi szállította.
A feltartóztatott vietnamiakat visszatoloncolják Litvániába, a gépkocsivezetőt a lengyel hatóságok őrizetbe vették illegális határátlépés szervezése gyanújával. Tette 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
A lengyel-litván határszakaszon augusztus elején is történt hasonló eset, akkor egy észt teherautóban 20 vietnami állampolgár próbált bejutni Lengyelországba.
Az említett esetek a lengyel-litván határ, valamint a lengyel-fehérorosz határszakasz egy részét ellenőrző Podlasiei határőrizeti egység területén történtek, az alakulat honlapján elérhető adatok szerint a térségben januártól július végéig összesen 70 illegális bevándorlót tartóztattak fel.
Határsértéseket jeleznek folyamatosan a keleti lengyel határ más szakaszain is, például a lengyel-ukrán-szlovák hármashatáron, Keleti-Beszkidek térségében az év eleje óta több mint 130 ilyen esetet regisztráltak. Vietnami állampolgárokon kívül gyakran orosz állampolgárságú csecsenekről van szó, de akadnak a Lengyelországon át Nyugat-Európába tartók között pakisztáni, iraki, szíriai, eritreai állampolgárok is.