Újabb, a fehérorosz határ közelében történt incidensről számolt be csütörtökön a lengyel nemzetvédelmi tárca, a közlemény szerint a fehérorosz katonák azzal fenyegették a lengyel katonákat, hogy tüzet nyitnak rájuk.

Az eset előzménye az volt, hogy szerdán a lengyel határőröket támogató katonák egy hozzávetőleg 250 fős migránscsoportot észleltek a határon létesített drótkerítés fehérorosz oldalán.
A migránsokat kísérő fehérorosz katonák azzal fenyegetőztek, hogy tüzet nyitnak a lengyel katonákra, de utóbbiak nem ültek fel a provokációnak – olvasható a nemzetvédelmi tárca Twitter-oldalán.
A közlemény a fehérorosz katonák magatartását a helyzet eszkalálására tett újabb próbaként értelmezi, melynek célja az is lehetett, hogy eltereljék a figyelmet a határsértési kísérlettől.
A lengyel külügyminisztérium szerdán egy hasonló, keddre virradóan történt incidensről számolt be, melynek során egyenruhás, hosszú lőfegyvert viselő három azonosítatlan személy lengyel területre lépett Fehéroroszország felől. Az eset miatt a varsói fehérorosz ideiglenes ügyvivőt bekérették a varsói külügyminisztériumba.
Hasonló fehérorosz provokációkról a lengyel hatóságok korábban is beszámoltak.
A NATO brüsszeli főparancsnokságának sajtóosztálya szerdán a PAP hírügynökséggel közölte: a szervezetet nyugtalanítja a lengyel-fehérorosz határon tapasztalható eszkalálódás. Megengedhetetlennek nevezték, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendszere “hibrid taktikájának” keretében felhasználja a migránsokat, és a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólították fel Minszket.
A NATO mellett az uniós tagországok is azzal vádolják Lukasenkát, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat egyes EU-tagországok – Lengyelország mellett Litvánia és Lettország – határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.
Lengyelországban csütörtökön hatályba lépett a keleti migrációs nyomás miatt a fehérorosz határon létesített kerítés megerősítéséről szóló különleges törvény, az új létesítményt bejelentések szerint néhány héten belül kezdik el építeni.
A lengyel határőrség az év eleje óta több mint 30 ezer határsértési kísérletet észlelt a lengyel-fehérorosz határon, amelynek térségében szeptember óta rendkívüli állapot van érvényben. Szeptemberben 7,7 ezer, októberben pedig közel 17,3 ezer ilyen határsértést regisztráltak.