A nyugdíjasok erkölcsi és anyagi megbecsülése mellett a kormány fontosnak tartja az idősek biztonságát, a róluk való gondoskodás segítését, a szolgáltató állam megerősítését – hangoztatta a miniszterelnök főtanácsadója pénteken Szombathelyen, ahol a “gondosóra programról” tartottak sajtótájékoztatót.

Nyitrai Zsolt elmondta: a kormány Európában egyedülálló módon elindította el a programot, amelynek lényege, hogy minden 65 év feletti nyugdíjas – egy regisztrációt követően – ingyenesen megkaphat egy csuklóra helyezhető vagy nyakban akasztható digitális eszközt, amellyel baj esetén egyetlen gombnyomással segítséget kérhet.
Ismertette: eddig több mint 300 ezren regisztráltak, a rendszer diszpécserközpontjába már most naponta több mint 1200 hívás érkezik be, amelyek közül 25 egészen biztosan súlyos eset, 17 pedig olyan, amely miatt mentőt kell hívni.
Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a regisztráció, maga az eszköz, a szolgáltatás is teljesen ingyenes minden 65 év feletti ember számára.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2G hálózaton működő gondosóra az eddigi tapasztalatok szerint az ország olyan területein is jól működik, ahol egyébként gyenge a mobiltelefonok hálózati lefedettsége, kevés a térerő.
Szólt arról is, hogy a regisztrációt elvégezheti a szolgáltatást igénylő idős ember, de segíthet bármely hozzátartozója, de akár egy barát vagy szomszéd is.
Felhívta a figyelmet, hogy akik november közepéig regisztrálnak és jelzik az igényüket, karácsonyig megkaphatják a gondosórát.
Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy pénteken utalták, illetve kezdték meg a postai kézbesítését annak a nyugdíjkiegészítésnek, amely az előző havi nyugdíj összegéhez képest átlagosan 78 ezer forint többletet jelent ebben a hónapban.
Felidézte, hogy 2010-ben még csak 97 ezer forint volt az átlagos nyugdíj Magyarországon, 2023 novemberében pedig több mint 217 ezer forint.
Szavai szerint visszaadták azt a 13. havi nyugdíjat, amit a Gyurcsány-kormány vett el a nyugdíjasoktól, és öt alkalommal fizettek nyugdíjprémiumot.
Erre egyébként a Gyurcsány- és Bajnak-kormányoknak is meg lett volna a jogszabályi lehetősége, mégsem került sor egyetlen alkalommal sem nyugdíjprémium kifizetésére – mutatott rá.
Szólt arról is, bevezették a Nők negyven programot, amelynek lehetőségével 370 ezer nő élt eddig, megemlítette a rezsicsökkentést és a rezsivédelemért tett lépéseket, amelyek szavai szerint a családokat és a nyugdíjasokat egyaránt segítik és védelmezik.
Nyitrai Zsolt kiemelte: a nyugdíjasokat segítő intézkedések a jövőben is folytatódnak, 2024 januárjában 6 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak, februárban pedig megemelt formában érkezik a 13. havi nyugdíj.