Gulyás Gergely beszámolt arról: mivel az illegális migráció jelenleg nyolcszorosa az elmúlt évekének, szükséges a határvédelem megerősítése.

Amikor a tanárok bérének emeléséről kérdezték, a Miniszterelnökséget vezető miniszter annak a véleménynek adott hangot, hogy általánosságban is rendezni kell a pedagógusok bérét, aminek érdekében már elismerten nagy lépéseket tett 2012 és 2015 között a kormány.
Jelezte: a témában döntés nem született, de kormányoldalon igény van erre, így csak a mérték a kérdés.
Az iskolai közétkeztetés kapcsán Gulyás Gergely elmondta: a kormányzatnak fontos, hogy a szülők által fizetendő díjak ne emelkedjenek az inflációnál nagyobb mértékben.
Azt a társadalmi igényeknek is megfelelő döntésnek nevezte, hogy többségében helyi alapanyagot használjanak a menzákon. Emlékeztetett arra, hogy óvodától gimnázium végéig a gyerekek többsége ingyen vagy jelentős mértékben támogatott módon jut étkezéshez.
Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely közölte, lezárult az Antall József Tudásközpontnál indított vizsgálat, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a gazdálkodás “a törvényi kritériumoknak megfelelt, ugyanakkor nem indokolható kifizetéseket is tartalmazott”, egyes elemek “a jó erkölccsel nehezen egyeztethetőek össze”, ezért az állam a jövőben nem támogatja közpénzből az intézményt.
Amikor az őszödi beszéd következményeiről készült film bemutatója kapcsán kérdezték, a miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy liberális cenzúra érvényesül ma Magyarországon. Megemlítette, hogy az utóbbi években több olyan film is kapott támogatást, amelyek szemlélete ellentétes volt a kormányéval.
A magyar-ukrán kapcsolatokról úgy nyilatkozott a miniszter: már az orosz-magyar gázmegállapodás előtt elkezdődött a “bosszúállás” a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználatának durva korlátozásával, a történtek miatt blokkolja Magyarország Ukrajna NATO-társulási tárgyalásait.    Mi a párbeszéd útjára szeretnénk visszamenni – hangsúlyozta Gulyás Gergely, utalva arra, hogy a vita dacára tett Magyarország humanitárius és politikai gesztusokat a szomszédos ország felé.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, nem látni a sürgető igényt a járványkorlátozások olyan enyhítésére, hogy újra lehessen időközi választásokat tartani, ugyanakkor jelezte, nem képzelhető el, hogy a vírushelyzet miatt elhalasztanák a jövő tavaszi országgyűlési választást.
Gulyás Gergely szerint a főváros két éve megválasztott vezetésének működése alatt egyre nagyobb a káosz, a dugó, a szemét és romlik a hajléktalanhelyzet, ami “rendkívül hátrányos a budapestiekre nézve”.
Elfogadhatatlannak nevezte “a választási ígéretek direkt és nyílt megszegését”, mondván, miközben a metróba is légkondicionálót ígért megválasztása előtt a jelenlegi főpolgármester, most ilyen rendszer nélküli villamosokat venne Budapest.
Hozzátette: a főváros mostani vezetésének egyetlen komoly közbeszerzése – a Lánchíd felújítása – is drágult a korábbi eljáráshoz képest, így “a korrupció elleni harc eredménye a közbeszerzéseknél többmilliárdos többletköltség a fővárosnak”.