Az Európai Parlament szerdán nagy többséggel megszavazta azt az állásfoglalást, amely kiemeli, hogy a gyermekfelügyeleti pereket az erőszakos felek további bántalmazásra használhatják ki, ezért védelmet kell nyújtani az áldozatoknak, különösen a nőknek és gyermekeknek.

Az uniós parlamenti testület képviselői úgy vélik, a felügyeletre és a láthatási jogokra vonatkozó döntések alkalmával a nők védelmének és a gyermekek mindenek felett álló érdekének kell döntőnek lennie. Ennek a szempontnak minden más kritériummal szemben elsőbbséget kell élveznie – hangsúlyozták.
A képviselők szerint a családon belüli erőszak tanújává váló gyermeket nemi alapú erőszak áldozatának kellene tekinteni, és ezáltal fokozottabb jogi védelmet és pszichológiai támogatást kellene számára biztosítani.
Az állásfoglalás kiemeli: az erőszakos kapcsolatokból való kilépéshez elengedhetetlen, hogy a bántalmazott fél megfelelő jövedelemmel és gazdasági függetlenséggel rendelkezzen. A képviselők ezért felszólítják a tagállamokat, hogy segítsenek az áldozatoknak a pénzügyi függetlenség elérésében azzal, hogy konkrét lakhatást biztosítanak, és hozzáférést nyújtanak olyan alapvető közszolgáltatásokhoz, mint többek között az egészségügyi ellátás, a közlekedés és a hozzáértő pszichológiai támogatás.
Emellett a megfelelő jogvédelemhez, a tényleges meghallgatáshoz, a távoltartási végzéshez, a menedékhelyekhez és a tanácsadáshoz, illetve az áldozatokat segítő alapokhoz való hozzáférést is garantálni kellene – teszi hozzá a szerdán megszavazott jelentés.