Enyhén csökkent a lakossági gázár, az elektromos energia viszont kissé drágult az Európai Unió (EU) tagállamaiban az idei első fél évben az egy évvel korábbihoz képest. Euróban kifejezve Magyarországon volt a legolcsóbb az áram – közölte az EU statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán.

Uniós átlagban január-júniusban 21,9 eurót kellett fizetni az áramért 100 kilowattóránként, 60 eurócenttel többet mint egy évvel korábban. A földgáz 100 kilowattóránként 6,4 euróba került uniós átlagban, 10 eurócenttel többe, mint 2020 első fél évében.
A háztartások a 2008-as árakhoz képest közel 37 százalékkal fizettek többet az áramért, a gáz pedig nagyjából 10 százalékkal került többe az idei első fél évben.
A lakosságnak kiszámlázott díjak több mint egyharmadát tették ki az adók és illetékek: ezek aránya az áram esetében a fizetendő összeg 39 százalékára, a földgáz esetében pedig 36 százalékára rúgott.
Az áram és a gáz nagykereskedelmi árai az utóbbi hónapokban meredeken emelkedtek. Hogy ez mennyire tükröződik a háztartások rezsiszámláiban, az majd csak az Eurostat jövő áprilisban esedékes adatsoraiból derül ki.
Euróban kifejezve az áram lakossági átlagára Magyarországon volt a legkisebb az idei első fél évben, 100 kilowattóránként 10,0 euróval. Utána Bulgária következik 10,2 euróval, majd Málta 12,8 euróval. A legtöbbet, 31,9 eurót Németországban kellett fizetni, majd Dánia jön a sorban 29,0 euróval, Belgium 27,0 euróval és Írország 25,6 euróval.
A földgáz Litvániában volt a legolcsóbb, 2,8 euróba került 100 kilowattóránként, Lettország a második 3,0 euróval, Magyarország pedig a harmadik 3,1 euróval. A legtöbbet a holland háztartások fizették, 9,6 eurót, majd Dánia és Portugália következik 9,0 euróval, illetve 7,6 euróval.
Az egyes országok nemzeti valutájában számolva az elektromos áram Szlovéniában (15 százalék), Lengyelországban (8 százalék) és Romániában (7 százalék) drágult a legerősebb ütemben. A legnagyobb mértékben, 10 százalékkal Hollandiában esett az áram ára, ami alapvetően adócsökkentésekre vezethető vissza. Cipruson 7 százalékkal, Litvániában pedig 6 százalékkal csökkent az áram ára.
A gázárak szinte minden országban csökkentek, a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal Litvániában, 10 százalékkal Szlovákiában és 9 százalékkal Lengyelországban. Dániában viszont 19 százalékkal, Németországban 8 százalékkal, Luxembourgban pedig 6 százalékkal nőttek a lakossági gázárak.