Az elmúlt évek kihívásai során a műszaki katonák nagyszerűen helytálltak – jelentette ki a honvédelmi államtitkár pénteken Szentesen.

Szabó István az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában megrendezett műszakiak napján úgy fogalmazott, az elődök büszkék lennének a Magyar Honvédségnél jelenleg szolgáló műszaki katonákra.
A déli határon tapasztalható migrációs helyzet, a koronavírus-járvány vagy  az észak-keleti határoknál jelentkező feladatok olyan kihívásokkal szembesítik a Magyar Honvédség állományát, amelyekkel korábban nem vagy nem ilyen intenzitással találkoztak – mondta a politikus.
A műszaki katonák helytálltak 2015-ben az ideiglenes biztonsági határzár építésekor, majd később a rendőrség támogatásában a határőrizetben vagy a koronavírus-járvány idején. Komoly szaktudással rendelkeznek, elkötelezettek, fegyelmezettek – hangsúlyozta Szabó István.
Az államtitkár emlékeztetett, a műszakiak napját a Magyar Honvédség 1993 óta rendezi meg, emlékezve 1849. április 25-ére, amikor a komáromi csatában a műszaki katonák és mesteremberek ladikokból, csónakokból, pallókból egy éjszaka alatt hidat építettek a Dunán.
A korábban négy évig Szentesen parancsnokhelyettesként, illetve megbízott parancsnokként szolgáló politikus emlékeztetett: a városban több mint tíz éve hagyomány, hogy a rendezvényhez csatlakozik a rendőrség is.
Ez azért is fontos, mert az elmúlt időszakban a migrációs válsághelyzet miatt fontossá vált a fegyveres testületek együttműködése – mondta.
A műszakiak napjára hagyományosan több ezren érkeznek, egykor a laktanyában szolgáló sorkatonák és tisztek, a honvédség más haderőnemeinél – így a légierőnél – szolgáló műszaki katonák és nagyon sok fiatal Szentes köznevelési intézményeiből – közölte az államtitkár.