Az Orbán-kormánynak 2010-ben a semmiből kellett újraépítenie a nemzetpolitikát, miután Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő porig rombolta – mondta a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes egy szerdai online kiadványbemutatón.

Semjén Zsolt a Nemzetpolitika 2010-2020 című kiadvány bemutatóján azt hangoztatta, hogy az elmúlt évtized alatt, mára sikerült egységes, koherens nemzetpolitikát felépíteni.
A magyar állam értelme és a célja az, hogy minden magyar életminősége javuljon és a magyar nemzet fennmaradjon – mondta. Hozzátette: a magyar nemzet csak akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrész fennmarad; az anyaországi magyarság, a Kárpát-medencei magyarság és a diaszpóra magyarsága is.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a kiadvány ismertetőjén a nemzetpolitikát a magyar kormány egyik sikertörténetének nevezte. Azt mondta, az új nemzetpolitikát az állampolgársági törvény 2010. május 26-ai módosításától lehet számítani.