Minden alap megvan azt feltételezni, hogy Olekszandr Zaharcsenkónak, a donyecki szakadár köztársaság vezetőjének meggyilkolása mögött az ukrán kormány állhat – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő újságíróknak pénteken Moszkvában.

A kiemelt fontosságú ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a Zaharcsenko-merénylettel kapcsolatban “nemzetközi terrorcselekmény” címén indított eljárást. Vlagyimir Putyin elnök részvétét nyilvánította a szakadár vezető hozzátartozóinak.
“Donyeckben terrorcselekmény következtében életét vesztette Donyecki Népköztársaság vezetője, Alekszandr Zaharcsenko” – közölte a külügyi szóvivő, oroszul ejtve az Ukrajnától önhatalmúlag elszakadt oroszbarát terület szakadár vezetőjének nevét.
“Minden alap megvan azt feltételezni, hogy meggyilkolása mögött a kijevi rezsim állhat, amely nem egyszer alkalmazott már hasonló eszközöket a másként gondolkodók és a kellemetlenné vált személyek kiiktatására” – tette hozzá.
Zaharova szerint “a kijevi háborús párt” ahelyett, hogy teljesítené a minszki megállapodásokat és keresné a rendezés lehetőségét, “terrorista forgatókönyvet valósít meg”, tovább súlyosbítva az amúgy is súlyos helyzetet a régióban.
“A békeígéreteiket nem teljesítve, úgy tűnik, úgy döntöttek, hogy a véres háborúra váltanak át” – hangoztatta.
“A nemzetközi közösségnek azt kell követelnie – de figyelembe véve Ukrajna politikai rendszerének bábjellegét, az kell ellenőriznie -, hogy ezt a békés polgárok szeme láttára elkövetett bűncselekményt részrehajlás nélkül vizsgálják ki” – fogalmazott Zaharova.
Konsztanytyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: “most csak az világos, hogy aki ezt elkövette, semmiképp sem érdekelt a Donyec-medencei konfliktus békés és politikai rendezésében”.
Nyikolaj Kovaljov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt igazgatója ugyancsak a TASZSZ-nak azt mondta, biztos benne, hogy a merénylet mögött az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) áll.
Zaharcsenko a Donyeck központjában lévő, Szepar elnevezésű étteremben elkövetett robbantás következtében halt meg.

 

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.