Minden alap megvan azt feltételezni, hogy Olekszandr Zaharcsenkónak, a donyecki szakadár köztársaság vezetőjének meggyilkolása mögött az ukrán kormány állhat – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő újságíróknak pénteken Moszkvában.

A kiemelt fontosságú ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a Zaharcsenko-merénylettel kapcsolatban “nemzetközi terrorcselekmény” címén indított eljárást. Vlagyimir Putyin elnök részvétét nyilvánította a szakadár vezető hozzátartozóinak.
“Donyeckben terrorcselekmény következtében életét vesztette Donyecki Népköztársaság vezetője, Alekszandr Zaharcsenko” – közölte a külügyi szóvivő, oroszul ejtve az Ukrajnától önhatalmúlag elszakadt oroszbarát terület szakadár vezetőjének nevét.
“Minden alap megvan azt feltételezni, hogy meggyilkolása mögött a kijevi rezsim állhat, amely nem egyszer alkalmazott már hasonló eszközöket a másként gondolkodók és a kellemetlenné vált személyek kiiktatására” – tette hozzá.
Zaharova szerint “a kijevi háborús párt” ahelyett, hogy teljesítené a minszki megállapodásokat és keresné a rendezés lehetőségét, “terrorista forgatókönyvet valósít meg”, tovább súlyosbítva az amúgy is súlyos helyzetet a régióban.
“A békeígéreteiket nem teljesítve, úgy tűnik, úgy döntöttek, hogy a véres háborúra váltanak át” – hangoztatta.
“A nemzetközi közösségnek azt kell követelnie – de figyelembe véve Ukrajna politikai rendszerének bábjellegét, az kell ellenőriznie -, hogy ezt a békés polgárok szeme láttára elkövetett bűncselekményt részrehajlás nélkül vizsgálják ki” – fogalmazott Zaharova.
Konsztanytyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: “most csak az világos, hogy aki ezt elkövette, semmiképp sem érdekelt a Donyec-medencei konfliktus békés és politikai rendezésében”.
Nyikolaj Kovaljov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt igazgatója ugyancsak a TASZSZ-nak azt mondta, biztos benne, hogy a merénylet mögött az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) áll.
Zaharcsenko a Donyeck központjában lévő, Szepar elnevezésű étteremben elkövetett robbantás következtében halt meg.