Az energiapiacok és az energiaellátás Oroszország ukrajnai háborúja okozta helyzete azonnali válaszokat igényel – jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Brüsszelben, a tagországok energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását megelőzően pénteken.

Kadri Simson közölte, az Európai Bizottság ötpontos javaslatcsomagot terjeszt a miniszterek elé, amely rövid távú megoldásokat kínál az energiaválság kezelésére az uniós energiapiac strukturális reformjának megkezdett folyamata mellett.
Azt mondta, az uniós bizottság és a szakminiszterek feladata, hogy megoldást találjanak a rendkívüli energiaárak mérséklésére a vállalkozások védelme érdekében. Az Európai Bizottság eszközöket kíván biztosítani a tagállamok számára, hogy kezelni tudják a kialakult helyzetet. Az EU emellett megbeszéléseket folyat több lehetséges beszállítóval az energiaszükséglet biztosítására.
“Nemzetközi partnereink, köztük az Egyesült Államok segítséget nyújtanak a helyzet kezeléséhez, amelyet Oroszország agresszív ukrajnai fellépése, valamint a gázellátás korlátozása, illetve leállítása okozott” – fogalmazott, majd hozzátette: ahhoz, hogy hatékonyan lehessen reagálni az Oroszországból érkező gázszállítmányok csökkenésére, egységes és összehangolt megközelítésre van szükség uniós szinten.
Minden kétséget kizáróan nagyon nehéz tél előtt áll Európa, de az energiaunió erős, az Európai Unió meg fog birkózni a kihívásokkal – tette hozzá az uniós biztos.
Claude Turmes, Luxemburg energiaügyi minisztere a tanácskozásra érkezve kijelentette: az Európai Unió országainak képesnek kell lenniük megállapodni az Európai Bizottság azon javaslatáról, hogy a nem gázt használó áramtermelők többletbevételeit megadóztassák, és a pénzt a fogyasztói számlák megfékezésére használják fel.
“Ez az egyik olyan kérdés, amelyben konszenzusra kell jutunk. Rugalmasnak kell lennünk, de úgy gondolom, hogy ez a legjobb módja annak, hogy beszedjük ezt a jogosulatlanul szerzett pénzt a piacról, és odaadjuk a fogyasztóknak” – fogalmazott Turmes.
Eamon Ryan, az energiaügyekért is felelős ír miniszter érkezéskor azt mondta, Írország szintén támogatja a nem gázfelhasználású energiatermelőktől származó többletbevételek megadóztatását. Véleménye szerint az így szerzett pénzt a háztartások ugrásszerűen megemelkedett számláinak csökkentésére kell felhasználni.
“Van értelme” az Európai Bizottság javaslatának, ami a többletnyereség egy részének elvonását és visszaforgatását célozza a háztartások számára – mondta, majd hozzátette: az EU-nak heteken belül intézkedéseket kell bevezetnie a gáz- és áramszámlák visszaszorítására. Az uniós országok nem engedhetik meg maguknak, hogy megvárják az energiapiacok reformjára vonatkozó átfogóbb tervek következő hónapokban tervezett elfogadását.
Bojan Kumer szlovén infrastrukturális miniszter érkezéskor üdvözlendőnek nevezte, de “túl lágynak” minősítette az Európai Bizottság javaslatát a megugró áramárak megfékezésére. Véleménye szerint gyorsan elfogadott biztosítékok bevezetésére van szükség a “spekulatív határidős piaci kereskedés leállítása” érdekében.
“Sok uniós intézkedést üdvözölünk, de úgy gondoljuk, hogy a mostaniak nem elégségesek” – fogalmazott, majd hozzátette: mindenekelőtt gyors és azonnali cselekvésre van szükség, ami időt adna a piac szerkezeti reformjának előkészítésére.
Jozef Síkela, az Európai Unió Tanácsnak soros elnökségét betöltő Csehország ipari minisztere kijelentette: “nincs idő várni, gyorsnak és egységesnek kell lennünk”.
Az energiaügyekért felelős miniszterek pénteki rendkívüli tanácskozásukon olyan lehetőségeket mérlegelnek, mint az importált gáz árplafonja, a villamosenergia-termelésre használt gáz maximálása, valamint a hőerőművek ideiglenes kivonása a jelenlegi uniós villamosenergia-ármegállapítási rendszerből. A javaslatok között szerepel a nem gáztüzelésű hőerőművekben előállított villamos energia árának korlátozása, valamint a folyamatos fizetőképesség (likviditás) biztosítása az energiakereskedők számára, hogy fedezzék az ingatag piaci helyzet közepette letétbe helyezendő árrést.