14.4 C
Sopron
csütörtök, március 28, 2024
Kezdőlap Gazdaság Új szakasz jön a magyar gazdaságtörténetben

Új szakasz jön a magyar gazdaságtörténetben

A hazai gazdaság növekedésének mértéke lényegesen magasabb, mint az eurózónán belüli fellendülés – mondta Pesuth Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója M1 Ma reggel című műsorában.

A szakértő elemzésében rámutatott arra, hogy Magyarországon jelentős gazdasági szerkezetváltás történt. A magyar kormány előrejelzésében lévő GDP-számok magas gazdaságpolitikai várakozásokat jeleznek, és fontos szempont, hogy a gazdasági növekedésből a lakosság és a vállalatok mit éreznek – részletezte.

Pesuth Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság növekedése belső és külső egyensúly mellett történik, a 2010-es kormányzati ciklus óta költségvetési egyensúly van, és szerinte a GDP-arányos államadósság csökkenési tendenciáját tartani lehet.

Emlékeztetett arra, hogy az államadósság szerkezeti átalakuláson ment keresztül, mostanra növekedett a nemzeti tulajdonban lévő adósságállomány aránya, így a kifizetett kamat nagy valószínűséggel itt kerül felhasználásra. Pesuth Tamás szerint új szakasz jön a magyar gazdaságtörténetben, várható, hogy versenyképességi és növekedésfokozási fordulat lesz, az egyes gazdaságpolitikai intézkedéseket ez alá rendelik.