Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába – derült ki az Európai Filmakadémia (EFA) keddi közleményéből.

Az idei válogatásban 35 ország 49 filmje szerepel. Az ajánlás nyomán az Európai Filmakadémia több mint 3500 tagja szavaz majd a következő hetekben a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről.
Az úgynevezett technikai kategóriákban – mint az operatőr, vágó, díszlettervező, jelmeztervező, haj- és sminkmester, zeneszerző, hangmérnök és most először a vizuáliseffektus-tervező – nyolctagú külön zsűri dönt a győztesekről.
A jelöléseket november 10-én hirdetik ki Sevillában, amely idén az Európai Filmdíjak díjátadó ceremóniájának is otthont ad december 15-én.
Szilágyi Zsófia a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készítette el Egy nap című filmjét egy háromgyerekes nő percekre beosztott idejéről. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik.
Az Egy nap a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetén mutatkozott be, és elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb elsőfilm díját. A főszereplő Szamosi Zsófi júniusban a kassai Art Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznő Kék Angyal-díját, majd a Szarajevói Filmfesztiválon is a legjobb színésznő díjával jutalmazták.     Az Egy nap, amely a Partnersfilm produkciójában készült Kenesei Edina és Pataki Ági vezetésével, november 8-tól látható a magyar mozikban.
Szilágyi Zsófia filmje olyan európai alkotásokkal versenyez az Európai Filmdíj-jelölésért, mint a Borg, amelyet Janus Metz rendezett, Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmje, Matteo Garrone Dogman című drámája, Samuel Maoz a tavalyi velencei filmfesztiválon több díjat is elnyerő Foxtrot című filmje, Paul King Paddigton 2. című vígjátéka, a Lars von Trier rendezte The House That Jack Built, Kirill Szerebrennyikov Nyár című munkája, Christian Petzold második világháborús drámája, a Transit, Sergei Loznitsa Donbass című filmje vagy Ursula Meier Shock Wawes: Diary of the Mind című drámája.