Európának az egyre romló biztonsági környezetben jobban meg kell becsülnie Egyiptomot, illetve azon többi partnerét, akik segítenek a helyzet további súlyosbodásának megelőzésében – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Kairóban.

A tárcavezető az egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Európában és Európa körül is egyre szaporodnak és súlyosbodnak a konfliktusok, s a kontinens egyre komolyabb biztonsági kihívásokkal néz szembe, részben az ukrajnai fejlemények, részben a fokozódó migrációs nyomás miatt.
Kiemelte, hogy miközben az elmúlt években Észak-Afrika felől is biztonsági kihívások érték Európát, Egyiptom mindig megbízható partner volt, amely stabilizáló szerepet játszott a régióban, illetve lezárta tengeri határait az illegális bevándorlók előtt.
Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban nagyrabecsülését és köszönetét fejezte ki, aláhúzva, hogy az Európai Uniónak is így kellene tennie. Szerinte a közösségnek pénzügyi támogatást kellene nyújtania Egyiptomnak a migráció elleni küzdelemhez, ugyanis nem javult a biztonsági helyzet az ország körül, így kihívást jelent a szárazföldi határok védelme.
“Azt kérjük az Európai Bizottságtól, hogy ne kösse mindenfajta mesterségesen szított feltételekhez az egyiptomi határvédelemhez nyújtott támogatást” – mondta.
“Ebben a biztonsági környezetben még jobban meg kell becsülnünk biztonsági partnereinket. Úgy tűnik, hogy válogatásra most nincsen módunk” – tette hozzá.
A miniszter ezt követően a kétoldalú gazdasági együttműködésről beszélt, ami szavai szerint “soha nem látott jó formában” van. Kiemelte: tavaly elérte a 400 millió dollárt a kereskedelmi forgalom értéke, ami rekordnak számít, ahogy 300 millió dollárral csúcsot döntött az éves magyar export is.
Kitért arra is, hogy terv szerint zajlik a magyar vasúti kocsik szállítása, 76 már megérkezett Egyiptomba, jövő év szeptemberéig pedig leszállítják a maradék 600-at is. Emellett megkezdődött a magyar takarmányok szállítása, és a magyar vízügyi technológiák is egyre elterjedtebbek az országban. Erre példaként említette, hogy magyar vállalatok kétmilliárd forint értékben telepítenek szivattyúkat a Sínai-félsziget vízellátásának biztosítása érdekében.
Elmondta azt is, hogy kairói útjára elkísérte 58 üzletember, ami világosan mutatja a magyar gazdasági élet érdeklődését Egyiptom iránt.
Végül pedig rámutatott, hogy a WizzAir légitársaság tavaly 25 ezer utast szállított Magyarországról Egyiptomba a koronavírus-járvány jelentette nehézségek ellenére.
Szijjártó Péter a nap folyamán az egyiptomi kereskedelmi és ipari miniszterrel, illetve a közlekedési és a nemzetközi együttműködésért felelős miniszterrel is egyeztetni fog. A felek a találkozón szándéknyilatkozatot írnak alá a közös kereskedelmi és ipari albizottság felállításáról a magyar-egyiptomi gazdasági vegyes bizottságon belül.
Számeh Sukri mindenekelőtt a két ország szoros kapcsolatát méltatta, hangsúlyozva, hogy a felek egyetértenek a kétoldalú viszony további erősítésének szükségességében.
Emellett köszönetet mondott Magyarországnak azért is, hogy az Európai Unióban rendszeresen tolmácsolja, ismerteti Egyiptom álláspontját.