Orbán Viktor a szombati békemenetről szólva kijelentette: a menet legfontosabb célja világossá tenni, hogy most már tényleg a háború és a béke között egyensúlyozunk.

Kiemelte: a legfontosabb, hogy noha sokan állítják – különösen Nyugat-Európában és az általuk fizetett baloldalon -, hogy nincs közvetlen háborús veszély, ki kell mondani, hogy “igenis van”.
A háborús veszélyről pedig azok tudnak nyilatkozni, akik a leginkább fenyegetve érzik magukat, vagyis az emberek, a nép – tette hozzá.
A második dolog, amit világossá kell tennünk, hogy a magyarokban erős a békevágy, és “mi nem hisszük azt, hogy Európa kibírna még egy háborút” – fogalmazott.
Kitért arra is: az európai parlamenti választások előtt egy héttel a békemenet emlékeztethet bennünket arra, hogy mégiscsak az Európai Uniót alapító atyáknak volt igazuk, akik abból indultak ki, hogy Európa nem bír ki még egy háborút. Az Európai Unió tehát egy békeprojekt, a háború ellen hozták létre, ehhez képest most “maga az Európai Unió megy elől és visz bele bennünket a háborúba”.
Azt is világossá kell tenni – folytatta, hogy mi nem azért léptünk be az Európai Unióba, hogy utána közösen viseljünk háborút, hogy 100 milliárd eurónyi pénzt öntsünk a háborúba, hiszen a háború egy olyan szörny, amit állandóan etetni kell, és a miniszterelnök meglátása szerint az amerikai demokrata kormányzat és az Európai Unió vezetői készek is arra, hogy etessék.
Neki kell szegezni az európai vezetőknek a kérdést, hogy ha minden pénzünket Ukrajnában fogjuk elkölteni, hogy fogjuk újraindítani az európai gazdaságot.
Az európai parlamenti választás épp arról szól, hogy világossá tegyük az európai vezetők számára, hogy demokrácia van, és az egyre növekvő békepárti Európa hangját nem lehet figyelmen kívül hagyni – értékelt, hozzátéve, nemcsak a magyarok hangjáról van szó, van még néhány ország amelyik a béke oldalára állt.
Rá kell szorítani a vezetőket arra, hogy békepárti döntéseket hozzanak, “a háborúpárti politikusokat el kell zavarni”; ennek az eszköze a demokráciában a választás – hangsúlyozta. Ma Magyarországon csak a Fidesz és a KDNP áll ki a béke mellett – jelentette ki, azt hangsúlyozva, aki az ukrajnai háborút a harctéren akarja megnyerni, “az háborúra ítéli magát és világháborút kockáztat”.
Vegyük vissza a kezdeményezést, legyen tűzszünet és kezdődjenek tárgyalások, még mielőtt egy nagy európai háború kellős közepén találjuk magunkat – sürgetett a miniszterelnök.
Hangsúlyozta azt is: a történelembe visszatekintve azt látjuk, hogy minden háború első szakaszában indulat uralkodik a békepártiakkal szemben, akiket erőteljes morális nyomás alá helyeztek.
Hozzátette: a háborúpártiak, akik azt bizonygatták, hogy nincs más erkölcsileg helyes megoldása a helyzetnek, mint a háború, azt mondták, aki a béke oldalán áll, az valójában erkölcsileg helytelen álláspontot képvisel.
Ahogy telt az idő, és kiderült, hogy a háború nem megoldás azokra a konfliktusokra, amelyek az európai nemzetek között létrejöttek, úgy tolódott el a háborúpártiak álláspontja a békepártiak irányába – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, “meg kellene spórolnunk” azokat az éveket, amelyek korábban világháborús pusztítással teltek.
A miniszterelnök annak a véleményének adott hangot: lehet, hogy utólag a 2024-es évre úgy tekintünk majd vissza, mint 1914-re vagy 1939-re, olyan esztendőként “amikor a nagy baj elkezdődött, amikor az előkészületekből létrejött az összeurópai bevonódást eredményező kontinensnyi konfliktus”.
Ezt el lehet kerülni. Egyáltalán nem igaz, hogy minden háború meg van írva a csillagokban. Minden háború vezetői döntések következménye, és ha a vezetők észnél vannak, nem lesz háború – hangsúlyozta Orbán Viktor.