Az összefogással hegyeket mozgathatunk, és akkor meg tudjuk menteni a békét – mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető alelnöke szerdán a Békés vármegyei Lőkösházán.

Latorcai Csaba a román határ mellett fekvő dél-békési községben részt vett a nemzeti összetartozás napi ünnepségen és leleplezte Gávai-Gaal Jenő politikus, polihisztor domborművét. Köszöntőjében elmondta, Gávai példája a bizonyíték arra, hogy sikerre lehet vezetni az összefogást, “a lehetetlen is lehetségessé válik”. Most is erre van szükség, a magyaroknak a magyarokkal kell összefogniuk, hogy elkerüljük a háborút.
Ha a határok megváltoztathatóak voltak Trianon után, akkor 2024-ben is “meghátrálásra lehet kényszeríteni a nagyhatalmakat” – fogalamzott.
Gávai-Gaal Jenő (1846-1934) Békés vármegyei származású nemesi család sarja volt, közgazdász, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Munkájának köszönhető, hogy a trianoni békediktátum után Lőkösháza, Elek, Ártánd, Biharkeresztes és Geszt Magyarország része maradt.