Egyhangúlag megszavazta Oroszország részességének felfüggesztését a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban szerdán az orosz parlament alsóháza.

Az erről rendelkező törvénytervezetet Vlagyimir Putyin orosz elnök terjesztette a ház elé, aki kedden jelentette be a részvétel felfüggesztésének szándékát. Az orosz részesség helyreállításáról az államfő dönthet majd.
Putyin közölte, hogy Moszkva nem lép ki a megállapodásból, de a tárgyalásokhoz való visszatérés előtt értelmeznie kell, hogy a fegyverzetkorlátozás miként veszi majd figyelembe az Egyesült Államoké mellett az ugyancsak NATO-tag Nagy-Britannia és Franciaország nukleáris arzenálját.
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak mondta el szerdán, hogy Oroszország tartani fogja magát az Új START megállapodásnak a stratégiai hordozóeszközökre vonatkozó mennyiségi korlátozásaihoz. Mint mondta, Moszkva szerint ez a jelenlegi szakaszban elégséges a hadászati stabilitás fenntartásához.
Közölte, hogy Moszkva ugyancsak tartani fogja magát ahhoz az 1988-ban megkötött szovjet-amerikai megállapodáshoz, amelynek alapján a felek kölcsönös értesítik egymást a ballisztikus rakéták indításáról.
Elmondta, hogy Moszkva a részességének felfüggesztésével kapcsolatban továbbra sem kíván változtatni katonai doktrínáján és elkötelezettje marad annak az elvnek, hogy a nukleáris háború megengedhetetlen.
A diplomata ugyanakkor bejelentette, hogy az Új START keretében folytatott információcserét és ellenőrzést felfüggesztették. Hozzátette, hogy Oroszország a nemzeti ellenőrzési eszközeivel ezt követően is képes figyelemmel kísérni az amerikai nukleáris potenciált.
Rjabkov szerint az megállapodás jövője teljes egészében az Egyesült Államoktól függ, és lehetségesnek nevezte a korábbi formában való újjáélesztését. Arra figyelmeztetett, hogy Moszkva képes ellensúlyozni Washington lépéseit.
Rámutatott, hogy a francia és a brit nukleáris potenciál a hadászati fegyverzetek szférájában elválaszthatatlan az amerikaitól és Oroszország egy “egyesített ököl” részeként tekint rá. Kérdésre válaszolva Rjabkov nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az orosz részesség felfüggesztése nyomán az Egyesült Államok kilép az Új START-megállapodásból. Mint mondta, Washington magtartása nem hangolja derűlátásra.
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese szerdai Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy Oroszországnak jogában áll bármilyen fegyverrel megvédenie magát, ha az Egyesült Államok a vereségét akarja. Idézte Putyint, aki a kedden elmondott üzenetében azt hangoztatta, hogy “Oroszországot lehetetlen a harctéren legyőzni”.
Medvegyev szerint Oroszország éppen ezért függesztette fel részességét az Új START megállapodásban. Mint írta, ezt egy “rég megérett döntés volt”, amelynek lökést adott a Moszkva ellen az Egyesült Államok és a többi NATO-ország ellen “meghirdetett háború”. Hangot adott álláspontjának, hogy a brit és a francia nukleáris arzenált “rég ideje számításba venni” a megállapodásokban.
Reagált Joe Biden amerikai elnök varsói kijelentésére, miszerint az inváziónak véget vetne, ha Oroszország leállítaná, Ukrajnának pedig vége lenne, ha felhagyna a védekezéssel. A volt orosz elnök és kormányfő szerint Oroszországot “részekre szaggatják”, ha nem győzelemmel zárja le a “különleges hadműveletet”. Hozzátette, hogy a háború akkor ér véget, ha az Egyesült Államok leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításait.
Bidennek azzal az állításával kapcsolatban, hogy a Nyugat nem készült háborúra Oroszország ellen, felvetette a kérdést, hogy vajon miért kellene az oroszoknak egy olyan ország vezetőjének hinniük, amely a legtöbb háborút robbantotta ki a 20. és a 21. században, és egy olyan személynek, aki “az összes, gyengülő intellektuális képességét arra irányítja, hogy Oroszország stratégiai vereséget szenvedjen”.
Biden varsói beszédét Rjabkov egy újabb sikertelen nyomásgyakorlási kísérletnek nevezte.