Leállították szerdán az RT orosz állami televízió német adását (RT Deutsch), miután az illetékes német hatóság megállapította, hogy a csatorna nem rendelkezik műsorszórási engedéllyel.

Az RT német hírportálján továbbra is elérhető csatornát az indulása után hét nappal távolította el németországi kínálatából a televízió- és rádiócsatornák sugárzásával és egyéb műholdas távközlési szolgáltatásokkal foglalkozó, franciaországi központú Eutelsat.
Az orosz állami televízió a német hírportálján közölt állásfoglalásában úgy vélte, hogy a sugárzás beszüntetése a berlin-brandenburgi regionális média- és hírközlési hatóság (Medienanstalt Berlin-Brandenburg – MABB) “törvénytelen nyomásgyakorlása” révén történt.
Kifejtették: a MABB a “hatáskörén túlterjeszkedve” gondoskodott arról, hogy műholdon ne legyen elérhető az RT Deutsch, és megsértette a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezményt, amelyet az Európa Tanács tagállamai – köztük Oroszország és Németország – fogadtak el.
Egyben közölték, hogy minden jogi lehetőséget megragadnak, hogy továbbra is minél több platformon eljuttathassák a német adást a nézőkhöz.
A MABB már a napokban jelezte, hogy nem tartja jogszerűnek az RT berlini és moszkvai szerkesztőségében készített adás elindítását. Eva Flecken, a hatóság igazgatója a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak hétfőn adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a műsor tartalmával kapcsolatos problémák mellett van még egy gond, mégpedig az, hogy német médiahatósági engedély nélkül sugározzák.
Az RT Deutsch német nyelvű, a német piacot célozza meg, de “nem kértek és nem is adtak ki rá műsorszórási engedélyt” – fejtette ki a MABB vezetője, ismertetve, hogy már pénteken megindították a Németország területére szórt műholdas adás leállíttatását célzó hivatalos eljárást.
A Deutschlandfunk összeállítása szerint az RT azzal indokolja, hogy jogosan sugározza német adását, hogy engedélyt kapott a kábeles és műholdas sugározásra a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény egy harmadik tagjától, Szerbiától.
Az ügyből várhatóan hosszú jogi vita lesz, és a középpontban az a kérdés áll majd, hogy az egyezmény mely részes állama rendelkezik elsődleges joghatósággal – idézte a Deutschlandfunk Mark Cole-t, a luxemburgi egyetem médiajogászát, aki kifejtette: az a tagállam az illetékes, ahol a műsorszolgáltató székhelye van, ezért a MABB várhatóan arra igyekszik majd rámutatni, hogy az RT Deutsch műsorának előállításához “egész struktúrákat” – televíziós újságírókból álló személyzetet, irodákat – tartanak fenn Berlinben.