Jogerősen 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Fővárosi Ítélőtábla azt a két vádlottat, aki még 2010-ben megölte társát a Szódás-barlangnál – tájékoztatta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség pénteken az MTI-t.

Csiha Gábor sajtószóvivő közleményében azt írta: a Pest Megyei Főügyészség 2014-ben emelt vádat a bűnügyben, a Budapest Környéki Törvényszék 2021. június 15-én hirdetett elsőfokú ítéletet. A két vádlottat bűnösnek mondta ki előre kitervelten elkövetett emberölésben, és mindkettőjüket 15 év fegyházbüntetésre ítélte.
Az ítélet szerint a szabadidejében rendszeresen szerepjátékot játszó két vádlottnak a sértett kölcsönt folyósított, amelyet ugyan törlesztettek, de társuk további követelésekkel állt elő.
A két férfi 2010-ben elhatározta, hogy mivel a sértett elárulta barátságukat, megölik. Először – sikertelenül – mérgezéssel próbálkoztak. A sértettet 2010. április 17-én elhívták egy pilisi túrára. A Szódás-barlang közelében megtámadták, késsel többször megszúrták. A bántalmazott férfi a helyszínen meghalt. A vádlottak a sértett holttestét az erdős területen elrejtették, mobiltelefonjáról pedig hamis hívásokat kezdeményeztek, majd autójával visszautaztak Budapestre, ahol a járművet a III. kerületben hátrahagyták. A gépkocsit 2010 októberében találták meg a rendőrök, a sértett földi maradványai pedig 2011 februárjában kerültek elő.
Az ítélet ellen a két vádlott és védőjük – az ítélet megalapozatlanságára hivatkozva – felmentésért fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a határozat helybenhagyását kérte, a táblabíróság pedig csütörtökön kihirdetett másodfokú ítéletével az ügyészi indítványnak helyt adott, a két vádlottat 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta.