Javult Milos Zeman egészségi állapota, ezért a cseh államfőt csütörtökön az intenzív osztályról szokványos kórházi szobába helyezték át – közölte a prágai Központi Katonai Kórház, amelyben az elnököt kezelik.

A 77 éves Zemant október 10-én szállították a Központi Katonai Kórházba. Miroslav Zavoral, a kórház igazgatója, egyben az elnök kezelőorvosa azt mondta, hogy a kórházi kezelést ő javasolta. Ennek oka, hogy komplikációk léptek fel Milos Zeman krónikus betegségeiben. Diagnózisát, részleteket és konkrétabb információkat nem közöltek.
A kórház csütörtöki rövid közleménye szerint Milos Zemannak elsősorban a táplálék és a folyadékok felvételével voltak problémái, és ezen sikerült az orvosoknak javítaniuk, ami egészségi állapota javulását vonta maga után.
Cseh politikai körökben nyugtalanságot és bizonytalanságot váltott ki Zeman kórházi kezelése, mert az államfőnek a választások után fontos szerepe van: ő fogadja el a régi kormány lemondását, nevezi meg az új kormányfőt, és ad kormányalakítási megbízatást.
A hatályos szabályok szerint az október 8-án és 9-én lezajlott képviselőházi választások eredménye ellen 30 napig lehet óvást benyújtani, azután hivatalossá válik. Az új képviselőház november 8-án ül össze, s a tervek szerint november 10-én választja meg a testület új elnökét, alelnökeit és a szakbizottságokat. Ezt követően kellene lépnie az elnöknek, konkrét határidő azonban nincs megszabva.
Milos Vystrcilnek, a cseh szenátus elnökének kérdésére válaszolva a kórház még október közepén úgy fogalmazott, hogy Zeman nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat, az államfő egészségével kapcsolatos prognózisok bizonytalanok, és Zeman visszatérése hivatalába a következő hetekben nem nagyon valószínű.
A szenátus elnöke annak kapcsán kérte ki hivatalosan a kórház véleményét Zeman egészségi állapotáról, hogy felmerült az államfői jogkörök esetleges átruházásának szükségessége. Vystrcil ismételten azt is hangsúlyozta, hogy a döntés előtt újra kikérik a kórház álláspontját.