Vádat emeltek egy idős embereket “unokázós” csalásokkal megkárosító bűnszövetség három tagja és az általuk így megszerzett vagyon átutalását végző pénzmosó ellen – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A vádirat szerint az elkövetők az Egyesült Királyságból szervezve idősektől csaltak ki pénzt telefonon: azt állították, hogy egy családtagjuk közlekedési balesetet okozott, amelyben megsérült, és anyagi kár is keletkezett. Az angliai hívószámról jelentkező szélhámosok közölték, hogy a hivatalos eljárás elkerüléséért az idős rokonnak sürgősen pénzt vagy ékszereket kell küldenie.
Az elkövetők a bűncselekmények magyarországi irányítására beszerveztek egy 20 éves férfit, aki bevonta 23 éves sógornőjét és egy másik férfit futárként, egy harmadikat pedig arra vett rá, hogy a megszerzett pénz egy részét utalja el külföldre – ismertették.
A csalók Kőbányán, Kistarcsán, Kiskunhalason és Pomázon 70-es, 80-as éveikben járó sértetteket tévesztettek meg, és hozzávetőlegesen 7 millió forint kárt okoztak, ebből 3 millió forint megtérült – írták.
A X. és XVII. kerületi ügyészség három ember ellen bűnszövetségben és üzletszerűen, időskorúak sérelmére elkövetett csalások, negyedik társuk ellen pénzmosás bűntette miatt emelt vádat – olvasható a közleményben.