Folytatódott a gázárak emelkedése augusztusban, a hónap folyamán megawattóránként 7 eurós növekedés volt a spot piacokon; tavaly júniushoz viszonyítva ötszörösére nőttek az árak – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi földgáz piacmonitoring jelentéséből.

Az MTI-hez eljuttatott pénteki tájékoztatás szerint az áremelkedést továbbra is a globálisan szűkös kínálat okozza, míg a kereslet változatlanul nő. Ázsia továbbra is felvásárolja az elérhető LNG (cseppfolyósított földgáz) forrásokat, ami miatt Európába az előző évi LNG-mennyiség 75 százaléka érkezik.
Az alacsony LNG források, valamint az alacsony intenzitású vezetékes szállítások miatt az európai földgáztárolók feltöltése késett, különösen Németországban és Hollandiában.
Augusztusban a magyar piacon tovább folytatódott betárolás, az egy évvel ezelőtti készletszint 1 százalékkal nőtt. Az extra betárolás forrása az Ukrajna és kisebb mértékben Románia felől érkező import volt. Bár a hazai piac jellemzően olcsóbb volt, mint az osztrák, Ausztria felől mégis importált Magyarország, miközben Szlovákia felé a kiszállítás volt a jellemző.
A MEKH kiemelte, hogy az LNG-terminál átadása óta erősödik a horvát és a magyar piac integrációja, amit jól mutat, hogy a rendszeres tranzitszállítások megszűnése ellenére egyre nagyobb a kétirányú kereskedelmi áramlás a két piac között.
Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – hangsúlyozta közleményében a MEKH.