The Chancellor Rishi Sunak visits GSK in Stevenage where he met an apprentice working in one of their labs and took part in a Q&A with staff and guests. Rishi Sunak is a British politician who has served as Chancellor of the Exchequer since February 2020. A member of the Conservative Party, he previously served as Chief Secretary to the Treasury under Chancellor Sajid Javid from July 2019 to February © Simon Walker / HM Treasury / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

A munkáspárti szupertöbbség megakadályozását kérte a választóktól szerdán, a nagy-britanniai parlamenti választások előtt egy nappal megjelent írásában Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnök. Sunak szerint nem lehet kizárni azt a lehetőséget sem, hogy nagy többségű győzelem esetén a Munkáspárt választójogot adna a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak.

A kormányfő május végén jelentette be, hogy július 4-re írta ki a parlamenti választásokat.
A döntés meglepetést keltett még a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párton belül is, mivel minden felmérés azt mutatja, hogy a konzervatívok 15-20 százalékpont közötti támogatottsági hátrányban járnak a Labour – a legnagyobb ellenzéki erő – mögött.
A csütörtöki választások előtti egyik utolsó országos felmérésében a Survation közvéleménykutató cég kimutatta, hogy a Munkáspárt a jelenlegi pártpreferenciák alapján 484 képviselői mandátumot szerezhet a 650 fős alsóházban, és ezzel 318 fős többsége lenne a többi parlamenti párt számára valószínűsített összes képviselői mandátumhoz képest.
A cég kiemelte: számítási módszertana alapján 99 százalékos valószínűségű, hogy a Munkáspárt a csütörtöki választáson több képviselői helyet szerez az alsóházban, mint amennyit 1997-ben Tony Blair vezetésével elnyert.
A Labour az 1997-es választások után 418 tagú alsóházi frakcióval és az összes többi pártcsoport együttes létszámához képest 179 fős többséggel alakíthatott kormányt. Ez a Munkáspárt eddigi legnagyobb arányú választási győzelme.
Rishi Sunak a ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórumon szerdán megjelent írásában úgy fogalmazott: ha a felmérések helytállónak bizonyulnak és a Munkáspárt valóban újabb szupertöbbséghez jut, “azonnal elkezdené beásni magát a hatalomba”, és úgy írná át a szabályokat, hogy minél nehezebb legyen onnan eltávolítani.
A konzervatív párti miniszterelnök szerint ebben a helyzetben a Munkáspárt nem csupán öt, de tíz, tizenöt, akár húsz évig is kormányon maradhat, és ennek a munkáspárti kormánynak “masszív szupertöbbsége miatt” nem kellene törődnie a parlamenttel, hiszen senki nem tudná számon kérni tevékenységét.
Sunak szerint az már most tudható, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt 16 évre szállítaná le a választásra jogosultak alsó korhatárát, mivel úgy gondolja, hogy ez a korosztály rászavazna.
“Mit tennének még, hogy nehezebben lehessen őket eltávolítani a hatalomból? Szavazati jogot adnának az EU-állampolgároknak is?” – teszi fel a kérdést szerdai írásában a brit kormányfő.
A jelenlegi szabályozás szerint a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok a brit helyhatósági, illetve a walesi és a skóciai törvényhozási választásokon voksolhatnak, a nagy-britanniai országos parlamenti választásokon nem.
Ez alól csak a Nagy-Britanniában élő ír állampolgárok jelentenek kivételt a két ország évszázadokra visszanyúló közös múltja okán.
Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere nemrégiben felvetette, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára biztosítani kell a szavazati jogot a brit parlamenti választásokon.
Jonathan Reynolds, aki a Labour árnyékkormányában az üzleti és kereskedelmi miniszteri tisztség várományosa, nem sokkal később kijelentette, hogy a Munkáspárton belül “egyeztetések folynak” erről a kérdésről.