Az Európai Unió az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében segítséget nyújt Olaszországnak, Görögországnak, Albániának és Észak-Macedóniának a több hete tartó erdőtüzek leküzdéséhez – olvasható az Európai Bizottság szerdai sajtóközleményében.

A mechanizmuson keresztül, Franciaország két tűzoltó repülőgépet küld az éri az érintett olaszországi területekre, hogy még szerdán megkezdjék a tűzoltási műveleteket. Ciprusról ugyancsak két gép illetve egy tűzoltócsapat támogatja az görögországi erdőtüzek elleni fellépést. Csehország és Hollandia két helikoptert indít az albániai tűzek megszüntetésére. Ezen kívül Szlovénia egy 45 fős tűzoltócsapatot vezényelt a tűz által sújtott észak-macedón térségekbe.
Minden segítséget az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül mozgósítanak, az Európai Bizottság a szállítási költségek mintegy 75 százalékát finanszírozza.
A szerdán bejelentett tűzoltási bevetések kiegészítik az ugyancsak az EU által koordinált műveleteket, amelyek jelenleg Törökországban, valamint július vége óta az olaszországi Szardínián zajlanak. Az EU Kopernikusz vészhelyzet-kezelő műholdas térképei további támogatást nyújtanak a katasztrófavédelmi szolgálatoknak a műveletek koordinálásához.
Az Európai Unió koordinációs központja folyamatos kapcsolatban áll az erdőtüzek által érintett országok polgári védelmi hatóságaival, hogy szorosan nyomon kövesse a helyzetet és becsatornázza az uniós segítséget.
A rendkívül forró időjárás miatt az utóbbi hetekben erdőtüzek pusztítanak Észak-Macedónia keleti, Görögország északi, Olaszország déli térségeiben, illetve Albánia több régiójában.