Izrael külföldi hírszerző szervezete, a Moszad elrabolt, kihallgatott, majd szabadon engedett egy iráni tábornokot – jelentette kedden a Walla izraeli hírportál.

A Rai al-Jom című, Londonban megjelenő arab nyelvű lap értesülésére hivatkozva a Walla azt állítja, hogy a Szíriában elrabolt iráni tábornokot az izraeli hírszerzők egy meg nem nevezett afrikai országba vitték, ahol Ron Arad, az 1980-as években Libanonban eltűnt izraeli pilóta sorsáról faggatták, majd ezután szabadon engedték.
Naftali Bennett miniszterelnök hétfőn, az izraeli parlament, a kneszet téli ülésszakának kezdetén mondott beszédében megemlítette, hogy a Moszad merész akciót hajtott végre annak érdekében, hogy ismeretekhez jussanak a 35 éve eltűnt Ron Aradról.
Bennett a hírszerzés tevékenységét szokatlan módon, a kneszet plénumán nyilvánosság elé táró beszéde után a 12-es kereskedelmi tévében Dedi Barnea, a Moszad főnöke azt közölte, hogy a múlt hónapban történt bevetés sikertelenül zárult, mert nem hozott áttörést az évtizedes rejtély megoldásában. Ezt a miniszterelnöki hivatal bejelentése követte, amely szerint az akció valójában sikeres volt.
Ron Arad az izraeli légierő vadászpilótája volt, aki repülőgépének meghibásodása után 1986. október 16-án Libanonban katapultált, ahol röviddel ezután elfogta őt a helyi Amal milícia.
1988 májusától eltűntnek nyilvánították, miután átadták a Hezbollahnak és Iránban vagy Libanonban ismeretlen helyre szállították. Körülbelül öt évvel ezelőtt két jelentést tettek közzé, amelyek szerint az elfogott pilóta-navigátor néhány évvel elfogása után meghalt a fogságban – emlékeztetett kedden a Maárív című újság hírportálja.
Ez ellentétes azokkal a feltevésekkel, amelyek szerint Arad sok évvel elfogása után is az élők sorában volt, s valószínűleg átadták az irániaknak, akik országukba vitték. Mindezek csak feltételezések, valójában Izrael máig sem tudott bizonyossághoz jutni halálának időpontjáról és földi maradványainak hollétéről.