Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a tömeges migrációt kiváltó okok helyben való kezelésére – emelte ki Varga Mihály, aki a Nemzetközi Valutalap (IMF) és a Világbank-csoport éves közgyűlésén több, Magyarország szempontjából fontos kétoldalú tárgyalást folytatott.

A Világbank, amely a globális szegénység leküzdését tűzte zászlajára, meghatározó szerepet vállalhat a migrációban érintett országok fejlesztésében – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A világ számos pontján válságot előidéző bevándorlás egyes esetekben a vízellátási infrastruktúra hiányosságaira vezethető vissza.  A víz hiánya hiánya nemcsak a napi életvitelt, hanem a helyi mezőgazdasági termelést, vagy bármilyen ipari, kisipari tevékenységet ellehetetlenít. A vízipari technológiák lokális fejlesztése, azok finanszírozása elsőrendű, a Világbank profiljába illeszkedő fejlesztési feladat – emlékeztetett a miniszter Erik Bethellel, a Világbankban az Egyesült Államokat képviselő igazgató-helyettessel, valamint Günther Schönleitnerrel, a Világbank országcsoport-igazgatójával folytatott találkozókon.

Magyar szakemberek és vállalkozások is részt vehetnek azokban a projektekben, amelyek megoldást nyújthatnak a vízellátás problémájára világszerte és ezzel a tömeges elvándorlás egyik okát is jelentősen lehetne mérsékelni – hangsúlyozta Varga Mihály. Ez összhangban van a magyar kormány évek óta követett álláspontjával is, amely szerint a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, a probléma megoldása nem a bevándorlás ösztönzése – fogalmazott a tárcavezető.