A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását és a gazdasági újraindítást célzó magyar program minden tekintetben megfelel a korábban lefektetett alapelveknek, elfogadását politikailag motivált európai bizottsági felvetések lassítják – jelentette ki Varga Mihály Luxembourgban, az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően kedden.

A pénzügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország szerint az Európai Bizottság a magyar program elfogadásának késleltetésére olyan kifogásokat talál, amelyek nem illeszkednek az elfogadáshoz szükséges keretrendszerbe. Nincs olyan szempont, ami a magyar program elfogadásának késleltetését indokolhatja – mondta.
Úgy vélte, Európának szüksége van arra, hogy a nemzeti helyreállítási tervek jóváhagyásáról szóló döntések gyorsan megszülessenek. A késlekedés azt jelenti, hogy az Európai kontinens, benne az Európai Unió lemarad azokkal a gazdaságokkal szemben, amelyek jóval gyorsabban képesek az újra indulásra – mondta Varga Mihály.