Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.

Az euróövezeti befektetői hangulatindex júliusban mínusz 26,4 pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a júniusi mínusz 15,8 pontról. A szakértői várakozások átlagában kevésbé romló mutató, mínusz 19,9 pont szerepelt júliusra. A németországi mutató rekordalacsonyra, mínusz 34,8 pontra esett.     A mintegy 1600 pénzügyi elemző és intézményi befektető körében végzett felmérés alapján a Sentix-jelentés összeállítói szerint “elkerülhetetlen a recesszió a 19 országból álló blokkban”. Manfred Hübner, a Sentix vezérigazgatója szerint pedig “az energiaválság a gazdaság jelentős torzulását okozta”.
Az index mindkét összetevője, a következő hat hónapra vonatkozó várakozások és az aktuális környezet megítélése, egyaránt romlott. A kilátások megítélésének mutatószáma 2008 decembere, az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma pedig 2021 márciusa óta a legalacsonyabb szintre süllyedt júliusban.