A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2022-ben közel 4 milliárd euró árbevételt ért el az előző évi 3,1 milliárd euróval szemben; az adózás előtti nyeresége is nőtt: a 2021. évi közel 75 millió euró után tavaly több mint 96 millió euró lett – közölte a társaság az MTI-vel.

A beszámoló szerint a jelentős pozitív változást a legyártott darabszám emelkedése, és a tevékenység egészének magasabb nyereségtartalma eredményezte.
A Mercedes kecskeméti gyárában 2022 júliusában jelentették be azt az átfogó beruházást, amellyel a Mercedes-Benz tovább folytatja átállását a tisztán elektromos meghajtásra, és még intenzívebben zajlik a kecskeméti telephely felkészítése erre a feladatra. Az évtized közepétől itt gördülnek majd le a gyártósorról az újrapozicionált MMA platform modelljei, amelyek tisztán elektromos hajtású változatai újraértelmezik a vállalat kompakt Entry Luxury, vagyis “belépő szintű luxus” szegmensét. Emellett 2024-től a tervek szerint tisztán elektromos MB.EA platform modellj egészíti majd ki itt a termékportfóliót – írják.
Ennek érdekében a vállalat több új épülettel bővíti telephelyét, amelyben egy új összeszerelő- és karosszéria-gyártósor kap majd helyet. A Mercedes-Benz erre a célra több mint egymilliárd eurót ruház be a kecskeméti gyárába.
Az elmúlt év novemberében megkezdte működését a második présüzem is a kecskeméti gyártóhelyszínen. A csúcstechnológiás Servo présutca biztosítja a présszerszámok telephelyek közötti cserélhetőségét, ezzel rugalmassá téve a termelést, mivel a megrendeléstől a karosszériaüzemnek való kiszállításig minden folyamat elektronikus úton történik.
A jövőben a gyárban készülő gépjárművek mindegyike még nagyobb arányban áll majd olyan alkatrészekből, amelyek helyben készülnek. Az új présüzem a Mercedes-Benz nemzetközi gyártási hálózatát is ellátja majd a préselt acél- és alumíniumalkatrészek széles választékával.
A kecskeméti gyárban 2022-ben az áramfelhasználás 100 százalékban zöld villamos energiára átállításával mérleg szerint szén-dioxid-semleges gyártást valósítottak meg – olvasható a közleményben.
A gyár munkavállalóinak létszáma 2022-ben 4543 volt. Az új munkatársak felvétele és képzése 2023-ban azonban még intenzívebbé válik, az új épületek építési munkái az év végéig befejeződnek, míg az MMA-modellpaletta gyártásához szükséges átalakítások egész évben zajlanak – tájékoztatott a Mercedes-Benz.