A Kopint-Tárki az áprilisban jelzett 4,5 százalék helyett 5-5,5 százalékos GDP-növekedést vár az idén – derül ki a kutatóintézet honlapján szerdán közzétett legfrissebb konjunktúrajelentéséből.

A Kopint-Tárki decemberben még a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékos növekedését valószínűsítette 2021-ben. A kedvezőbb kilátásokat a korlátozások megszűnését követő gazdasági élénküléssel magyarázták.
Az intézet szerint az ipari növekedés az idén meghaladhatja a 10 százalékot, ám ezt – tették hozzá – a világméretű chiphiány, és a szállítási-logisztikai nehézségek veszélyeztetik.
Az építőiparban az erősödő munkaerőhiány és a korlátozott vagy dráguló alapanyagkínálat mellett 10 százalék alatti növekedést várnak.
Éledezik a szolgáltatások piaca is, de a jövedelmek érdemi emelkedése mellett a háztartások fogyasztása mérsékeltebben, 4 százalék körüli mértékben bővülhet – írták.
A Kopint-Tárki a GDP-vel együtt fölfelé módosította az inflációs várakozását is, az idén 4,2 százalékot várnak a korábbi 3,7 százalék helyett. A jelentés kulcskérdésnek nevezi a fogyasztói árindex alakulását, amelyet álláspontjuk szerint az alapkamat emelése csak részben tud befolyásolni.
A kutatóintézet várakozása szerint az államadósság az idén meg fogja haladni a 80 százalékot, miközben a kormány az év végére 79,9 százalékot jelzett előre. Az áprilisban közölt előrejelzés GDP-arányosan még 81 százalék körüli adósságszintet valószínűsített.
A jelentés szerint a gazdasági növekedés uniós szinten a belföldinél alacsonyabb, átlagosan 4,9 százalékos lehet, amennyiben nem kell ismét korlátozásokat bevezetni. Közép-Európa legtöbb országában megtört a felzárkózási lendület, a növekedési lendületük 4 százalék feletti lehet, az eurózónán kívüli államokat Magyarországhoz hasonlóan erősödő infláció fenyegeti – tették hozzá.