Hónapok óta nem teljesíti az előírt adatszolgáltatási kötelezettségét a SET GROUP Nyrt., a jegybank emiatt már kétszer eljárási bírságot szabott ki, és szükség esetén kész akár a legsúlyosabb szankció alkalmazására is – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az MNB 2022 februárja óta célvizsgálatot folytat a SET GROUP-nál, áttekinti rendkívüli tájékoztatási kötelezettségével kapcsolatos gyakorlatának jogszerűségét, a közzétételek megalapozottságát és azok jogszabályi megfelelőségét, beleértve a bennfentes információkkal kapcsolatos közzétételeket is.
Eljárása során a jegybank többször felszólította a társaságot adatszolgáltatásra, illetve nyilatkozat megtételére, a SET GROUP azonban ennek nem tett teljeskörűen eleget.
A társaság ezzel súlyosan sérti a jogszabályban foglalt kötelezettségét és akadályozza a felügyeleti eljárást, a közlemény szerint az MNB emiatt sújtotta nyáron már kétszer is eljárási bírsággal.
A jegybank felidézte azt is, hogy májusban felfüggesztette a SET GROUP részvényeinek tőzsdei kereskedését, felügyeleti bírságot szabott ki és feljelentést is tett, mert a kibocsátó nem tette közzé határidőben a 2021-es pénzügyi évről készített éves jelentését. A felfüggesztés azóta is érvényben van.
Az MNB hangsúlyozta: ha ellenőrzése során a közzétételi, tájékoztatási előírások megsértését tapasztalja, következetesen fellép annak mielőbbi megszüntetése érdekében.
A mostanihoz hasonló súlyú mulasztás-sorozat esetén a jegybank kész akár a tőzsdei kibocsátókkal szembeni legsúlyosabb szankció alkalmazására, a tőzsdei termék terméklistáról történő törlésére – hívták fel a figyelmet.