Egyhangúlag, 9 szavazattal döntött a monetáris tanács a jegybanki alapkamat 2,10 százalékra, az egynapos és egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatának 3,05 százalékra, az egynapos jegybanki betét kamatának 1,15 százalékra emeléséről novemberi kamatdöntő ülésén – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvben.

A jegyzőkönyv szerint a tanács tagjai egyöntetűen amellett érveltek, hogy az inflációs kilátásokban bekövetkező hosszabb távú, belső fundamentális változásokra reagálva nagyobb mértékű és hosszabb ideig tartó monetáris politikai szigorítás szükséges. E tényezők az alapkamat-emelési ciklus ütemének gyorsítását indokolták.
A tanács a hosszabb távú inflációs kilátások megváltozására az alapkamatemelési ciklus gyorsításával reagál, míg a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok kezelése leghatékonyabb eszközének az egyhetes jegybanki betét kamatát tartja. Ezért egyetértés volt abban, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatát a jegybanki alapkamat fölé szükséges emelni, és a rövid távú kockázatok fennállásáig az alapkamat felett kell tartani – áll a jegyzőkönyvben.