A decemberben esedékes ENSZ-klíma-csúcstalálkozó előtt Lengyelország november végén ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést – közölte a lengyel belügyi tárca az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 24. klímakonferenciájára (COP24) december 3-14. között kerül sor a sziléziai vajdasági központban, Katowicében. A csúcstalálkozóra, amelynek előkészítő ülései november 26-án kezdődnek, több mint 30 ezer résztvevőt, köztük állami vezetőket várnak a világ közel kétszáz országából.
A csúcstalálkozó kapcsán a lengyel belügyi tárca azt tervezi, hogy november 22. és december 16. között visszaállítják a határellenőrzést a cseh, a német, a litván és a szlovák határszakaszokon, továbbá a tengeri határszakaszon és a repülőtéri határátkelő-helyeken is.
A schengeni határellenőrzési kódex lehetővé teszi, hogy nagyszabású nemzetközi rendezvények idejére a tagországok ideiglenesen visszaállítsák a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését. Lengyelország utoljára két, 2016 nyarán rendezett esemény: a varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint a krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó alkalmából élt ezzel a lehetőséggel.
Az ellenőrzéseket szúrópróbaszerűen fogják végezni a közúti, vasúti, tengeri, folyami és repülőtéri határátkelőkön. A közutakon a határőrség mozgó ellenőrzőpontokat alkalmaz majd.
A schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai változatlanul érvényes személyigazolvány vagy útlevél birtokában utazhatnak Lengyelországba.