Budapest, 2021. július 26. – Az első fél évben lefolytatott közbeszerzések összértéke elérte az 1630 milliárd forintot, ezzel a piac majdnem beérte a járvány előtti szintet – közölte a Közbeszerzési Hatóság hétfőn az MTI-vel, miután közzétette az idei féléves gyorsjelentését.

A közleményben kiemelték, hogy az első fél évben több mint 20 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest a lefolytatott közbeszerzések összértéke, és elérte az 1630 milliárd forintot, így a piac a 2020-as, járvány miatti visszaesést követően megközelítette a pandémia előtti 2019 első félévi 1670 milliárd forintot.
Közölték, a Közbeszerzési Hatóság idei első féléves gyorsjelentése szerint Magyarországon 3781 közbeszerzési eljárást folytattak le idén június végéig, amely meghaladja a tavalyi első félévi 3746-ot. Az idén az első fél évben a hatóság hirdetmény-ellenőrzési tevékenysége során 12 562 hirdetményt dolgozott fel, és ellenőrzött.
Hangsúlyozták, folytatódik a magyar gazdaság szerkezete és teljesítménye szempontjából pozitív tendencia, a gazdaság húzóerejét jelentő mikro-, kis- és középvállalkozások 1095 milliárd forint értékben nyertek közbeszerzéseket, ami a teljes piac több mint kétharmadát, 67,2 százalékát jelenti, míg az eljárások darabszámát tekintve megközelíti a 87 százalékot. A kkv-k által elnyert közbeszerzések összértéke mintegy 50 milliárd forinttal meghaladja a járvány előtti szintet.
A korábbi évekhez képest több mutató alapján is tovább erősödött a verseny a közbeszerzési piacon, amely a közpénzek felhasználásának hatékonyságát biztosítja, és így az adófizetők érdekeit szolgálja. Az egyajánlatos eljárások számának és értékének aránya az utóbbi két év azonos időszakához képest csökkent, az összértéket tekintve a nemzeti eljárásrendben mindössze 6,4 százalékot tett ki – írták a közleményben.
A tájékoztatás szerint a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások (HNT) száma ismét csökkent, így továbbra is alacsony szinten van. A nemzeti eljárásrendben még az 1 százalékot sem éri el ennek az eljárástípusnak az értékaránya, míg a nagy összegű beszerzéseket magába foglaló, uniós eljárásrendben is csupán 2,9 százalékot ér el a HNT-k összértékének hányada.
A Közbeszerzési Hatóság idei első féléves gyorsjelentésében külön kitér az építési beruházások alakulásának vizsgálatára. Kiderült, hogy ezen beruházások összértéke megközelítette az 1000 milliárd forintot, amely 42,1 százalékos arányával megelőzi az árubeszerzés 31 százalékát.
Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a közleményben kiemelte, hogy az egész gazdaság teljesítménye szempontjából jó hír a közbeszerzési piac élénkülése, hiszen ezáltal több forrás áramlik a gazdaságba, nagyrészt a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokhoz, ami jelentős lökést ad a gazdasági fellendülésnek. Ellenőrzési és edukációs tevékenységüknek, illetve a Közbeszerzési Döntőbizottság következetes bírságolási gyakorlatának is köszönhetően a jogszerűség folyamatosan nő, a korrupciós kockázat pedig csökken – tette hozzá.
Az 1995 óta működő Közbeszerzési Hatóság autonóm államigazgatási szervezet, kizárólag az Országgyűlésnek alárendelten működik. Feladata, hogy hatékonyan közreműködjön a közbeszerzési politika alakításában, a jogszerű közbeszerzési magatartások kialakításában, elterjesztésében, elősegítve a közpénzek nyilvános és átlátható elköltését. A hatóságnál Közbeszerzési Döntőbizottság működik, amely az ország egész területére kiterjedő illetékességgel bírálja el a közbeszerzésekkel kapcsolatos jogvitákat.