Az EU-s költségvetés és gazdasági újraindítási alap vitájában a magyar álláspont világos, eszerint a koronavírus-járvány idején a pénzügyi támogatásokat nem szabad semmilyen feltételhez kötni, a pénzt az összes tagállamnak, de különösen a leginkább rászorulóknak azonnal ki kell fizetni – nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek.

Minden egyéb “felesleges bevándorlási és gendervitának” nincs most itt az ideje – ezeket később is meg lehet vívni -, a segítséget kell eljuttatni a rászoruló országokhoz – tette hozzá a miniszter.
A Miniszterelnökség vezetője szerint Karácsony Gergely főpolgármester gyengíteni akarja a magyar álláspontot az európai uniós költségvetés és gazdasági újraindítási alap vitájában. Gulyás Gergely ezt példátlannak nevezte az MTI-nek kedden nyilatkozva.
Közölte: a kormány érti ugyan a pártpolitikai vitákat – azok fontos részét is képezik a demokratikus közéletnek -, de az mégiscsak példátlan, hogy Budapest főpolgármestere a magyar álláspontot gyengíteni akarja, és “miközben az európai és magyar érdekeket egyaránt képviselve küzdünk Brüsszelben, aközben hátulról is golyókra számíthatunk a főpolgármestertől”.
Gulyás Gergely üdvösnek tartaná, ha Karácsony Gergely felismerné, hogy hol van tere a belpolitikai vitáknak és hol lenne szükség egységes kiállásra a nemzeti érdekek mellett.
A miniszter nyilatkozatával arra reagált, hogy Karácsony Gergely budapesti és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester előző nap közölte: az EU vezetőihez fordult levélben 249 magyar és lengyel önkormányzat azt javasolva, hogy ha a magyar és a lengyel kormány részvétele nélkül jönne létre az európai helyreállítási alap, akkor az EU nyisson meg egy pályázati lehetőséget a magyar és a lengyel önkormányzatoknak.