Szorosabbra fűzné mezőgazdasági kapcsolatait Magyarország és Üzbegisztán. A két ország közötti együttműködés további lehetőségeiről tárgyalt Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Berdikulov Szirozsiddin Valikuloviccsal, az üzbég Állategészségügyért és Állattenyésztés Fejlesztésért felelős Bizottság elnökhelyettesével csütörtökön Budapesten.

Az Agrárminisztérium az MTI-nek közleményében adott tájékoztatást a szaktárcánál tartott kétoldalú tárgyalásról.
A találkozón elhangzott: Üzbegisztán kulcspartnerként tekint Magyarországra abban, hogy önellátóvá válhasson az állattenyésztés területén. A közép-ázsiai ország célja, hogy növelni tudja termelékenységét, az állatállomány létszámát, megteremtse a takarmányellátás biztonságát. Tisztában vannak a magyar állatállomány genetikai értékével, ezért szorgalmazzák egy közös genetikai, tenyésztési központ létrehozását. Továbbá készek a tenyészállatok Magyarországról Üzbegisztánba szállítását növelni – írta az AM.
A megfelelő technológia megismertetésében, akár annak üzbég bevezetésében Magyarország segítségére lehet Üzbegisztánnak – fogalmazott Farkas Sándor.
A magyar államtitkár hangsúlyozta: Magyarország nyitott az együttműködésre, a jó gyakorlatok átadására, a két ország közötti kereskedelem élénkítésére. A szükséges technológiai fejlesztésen, az öntözés bővítésén, a minőségi takarmánytermesztésen felül az eredményes gazdálkodáshoz, így az állattenyésztéshez is megfelelően felkészült agrárszakemberek szükségesek.
Magyarországon éppen most alakítják át az agrár-felsőoktatást; a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre is szívesen várjuk az üzbég tanulókat – jelezte Farkas Sándor.