Vb-2018 – Izland legyőzésével százszázalékos maradt Horvátország

A horvát válogatott 2-1-re legyőzte az izlandi csapatot kedden az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a D csoport 3., utolsó fordulójának rosztovi mérkőzésén.

Horvátország így százszázalékos teljesítménnyel zárt a kvartett élén, s várhatja a dánok elleni vasárnapi nyolcaddöntőt, míg Izland búcsúzott.

Eredmény, D csoport, 3. forduló:
Horvátország-Izland 2-1 (0-0)
—————————–
Rosztov, Rosztov Aréna, 43 472 néző v.: Antonio Miguel Mateu Lahoz (spanyol)
gólszerzők: Badelj (53.), Perisic (90.), illetve G. Sigurdsson (76., 11-esből)
sárga lap: Pjaca (14.), Jedvaj (83.), illetve Hallfredsson (59.), Finnbogason (64.), Saevarsson (84.)

Horvátország:
————
Lovre Kalinic – Tin Jedvaj, Vedran Corluka, Duje Caleta-Car, Josip Pivaric – Mateo Kovacic (Ivan Rakitic, 81.), Milan Badelj – Marko Pjaca (Dejan Lovren, 70.), Luka Modric (Bradaric, 64.), Ivan Perisic – Andrej Kramaric

Izland:
——
Hannes Halldórsson – Birkir Saevarsson, Sverrir Ingason, Ragnar Sigurdsson (Björn Sigurdarson, 70.), Hördur Magnússon – Aron Gunnarsson, Emil Hallfredsson – Jóhann Gudmundsson, Gylfi Sigurdsson, Birkir Bjarnason (Arnór Traustason, 90.) – Alfred Finnbogason (Albert Gudmundsson, 85.)

II. félidő:
———–
53. perc: Az izlandi tizenhatos bal oldaláról érkező passznál felpattant a labda, az érkező Badelj pedig 11 méterről, kapásból, félmagasról a kapu jobb oldalába lőtt (1-0).
75-76. perc: Lovren kezezéséért büntetőt ítélt a játékvezető, ezt Gylfi Sigurdsson erősen a bal felső sarokba lőtte (1-1).
90. perc: A horvátok az izlandi térfél közepén szereztek labdát, egy gyors passzt követően Perisic a tizenhatos bal oldaláról, nyolc méterről éles szögből a bal felsőbe vágta a játékszert (2-1).

A már továbbjutott horvátok tartalékos felállásban vágtak neki a mérkőzésnek, az előző találkozó – a négy éve ezüstérmes argentinok felett aratott 3-0-s siker – kezdőjéhez képest kilenc változás történt. Csupán Modric és Perisic volt ott a kezdő sípszónál a szigetországiak ellen, akiknek három pontra volt szükségük a nyolcaddöntőhöz a másik találkozó számukra kedvező végkimenetele mellett.
A horvátok jelentős, ám meddő fölényével indult az összecsapás, fél óra elteltével több mint 70 százalékban volt náluk a labda, ám kapura nem törtek. Az első félidő utolsó negyedórájában viszont az izlandiak komoly nyomást gyakoroltak az ellenfél kapujára, több veszélyes helyzet is kialakult a horvát tizenhatoson belül.
A fordulást követően vezetést szerzett a horvát együttes, de emellett mindkét fél a keresztlécet találta el egy ízben, s a kapusokat is foglalkoztatták a csapatok. A játékrész első húsz perce után újra állandósult a horvát fölény, ám büntetőből egyenlítettek az izlandiak Gylfi Sigurdsson révén, aki Nigéria ellen elhibázott egy tizenegyest. A folytatásban is támadtak a lelkes, ám egyre fáradtabb izlandiak, ám a végén a horvátok megszerezték a győztes gólt, s szertefoszlatták a továbbjutásról szőtt halvány izlandi álmokat.