Vb-2018 – Fordított és győzött Egyiptom ellen a szaúdi válogatott

A szaúdi válogatott 2-1-re legyőzte az egyiptomi csapatot hétfőn az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoportjának 3., utolsó fordulójában.

Eredmény:
A csoport, 3. (utolsó) forduló:
Szaúd-Arábia – Egyiptom 2-1 (1-1)
———————————
Volgográd, Volgográd Aréna, 36 823 néző, v.: Wilmar Roldan (kolumbiai)
gólszerző: Szalman (45+6.), Szalem (95.), illetve Szalah (22.)
sárga lap: Gabr (45+5.), Faszj (86.)

Szaúd-Arábia:
————
Jasszer al-Moszajlem – Mohammed al-Brejk, Oszama Havszavi, Motaz Havszavi, Jasszer al-Sahrani – Hattan Bahebri (Muhannad Assziri, 65.), Szalman al-Faradzs, Abdullah Otajf, Huszein al-Mogahvi, Szalem al-Davszari – Fahad al-Muvallad (Jahja al-Sehri, 79.)

Egyiptom:
——–
Esszam El-Hadarj – Ahmed Faszj, Ali Gabr, Ahmed Hegazi, Mohamed Abdel-Safj – Mohamed Elneny, Tarek Hamed – Mohamed Szalah, Abdallah Szaid (Amr Varda, 45+7.), Trezeguet (Kahraba, 81.) – Marvan Mohszen (Ramadan Sobhi, 64.)

I. félidő:
———
22. perc: Szalah egy hosszú indítást követően a 16-os vonalától a kimozduló kapus felett ívelte a labdát a hálóba (0-1).
45+2.-45+6. perc: Gabr lökte meg Fahadot az egyiptomi 16-oson belül, a játékvezető pedig hosszas videózást követően jóváhagyta a megítélt büntetőt. A tizenegyest Szalman a kapu jobb oldalába helyezte (1-1).

II. félidő:
———-
95. perc: Szalem egy pörgetett passz után az ötös jobb sarkáról a hosszú alsóba lőtte a labdát (2-1).

A záróforduló előtt pont nélkül álló csapatok összecsapása világbajnoki csúcsot hozott, ugyanis az egyiptomiak kapuját őrző Esszam el-Hadarj 45 évesen és 161 naposan a vb-k történetének legidősebb pályára lépett játékosa lett. A nemzeti csapat mezét 159. alkalommal magára öltő hálóőr a kolumbiai Faryd Mondragón korrekordját adta át a múltnak.
A volgográdi találkozón korán vezetést szerzett az egyiptomi válogatott, amely 1934 után lőtt újra akciógólt vb-n – akkor a magyaroktól elszenvedett 4-2-es vereség alkalmával Abdel Rahman Favzi duplázott a nyolcaddöntőben. Ez volt Szalah 50. találata tétmérkőzésen ebben az idényben.
Előnyben is Egyiptom alakított ki nagyobb veszélyhelyzeteket, mégis egyenlíthetett volna a labdát többet birtokló a szaúdi együttes a 39. percben, ám Fahad al-Muvallad jobbra, félmagasan lőtt – kezezésért adott – büntetőjét a keresztlécre ütötte a veterán El-Hadarj. A félidő ráadásában megítélt újabb tizenegyest azonban már nem tudta hárítani, így döntetlennel vonulhattak szünetre a csapatok.
A fordulást követően a játék képe nem változott, mezőnyben fölényben volt a szaúdi gárda, s kapura tartó lövése is több volt, ez pedig végül a hajrában hozta meg számára a három pontot érő találatot.