Nemzeti érdekek mentén is lehet sikeres környezetpolitikát folytatni – írta közösségi oldalán az igazságügyi miniszter hétfőn, miután részt vett az Európa Tanács Világfórum a Demokráciáért című rendezvényén.

Varga Judit a panelbeszélgetésről közölte: ismert közéleti személyekkel arra keresték a választ, hogy milyen kormányzati döntésekkel lehet legsikeresebben előmozdítani a környezet védelmét.
Beszámolója szerint a résztvevőknek is hangsúlyozta: hatékony klímapolitikát csak közös erővel, az állampolgárok egyetértésével lehet folytatni, éppen ezért a magyar kormány a legfontosabb politikai kérdésekben konzultációkkal kéri ki az emberek véleményét.
“Nyíltan kijelenthetjük, hogy hazánk konzervatív zöld politikája sikeres úton jár” – szögezte le Varga Judit, majd úgy folytatta: Magyarország a világ azon kevés államai közé tartozik, amelyek a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentése mellett is növelni tudták gazdaságukat, mellette pedig konkrét lépéseket tettek a fenntartható fejlődésért.
Emlékeztetett: Magyarországon 1990 óta majdnem négyszeresére nőtt az egy főre eső GDP, miközben az üvegházhatást okozó gázkibocsátást 32 százalékkal, az energiafelhasználást pedig 15 százalékkal csökkentették.
Kiemelt cél a természeti értékek megóvása a leghatékonyabb eszközökkel, a legfelsőbb szinten, úgy, hogy az ne terhelje a magyar emberek pénztárcáját – fogalmazott a miniszter.
Hozzátette: ennek keretében fogadta el a kormány azt a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelynek részeként betiltottak számos egyszer használatos műanyagot, zöld kötvényt vezettek be, vállalták az ország utolsó szénerőművének bezárását, az erdők területét pedig 27 százalékkal növelik.
“Mi, a magunk részéről tehát mindent megteszünk Földünk megmentéséért, környezetpolitikánkat ugyanis a magyar érdekek és értékek védelme mentén fogalmazzuk meg” – írta a miniszter.     Hozzátette: elvárják, hogy a klímavédelmi harc terheit különösen azok a nagyvállalatok és országok viseljék, amelyek a legnagyobb szennyezői a világnak.
“Ezt diktálja a józan ész és ez a kulcsa annak, hogy gyermekeink is egy élhető világban nőjenek föl” – közölte Varga Judit.