A MÁV Zrt. személyszállítással foglalkozó leányvállalata, a MÁV-START Zrt. a napokban közbeszerzési pályázatot írt ki 115 darab modern, környezetvédelmi követelményeknek megfelelő villanymozdony beszerzésére. Eredményes eljárás esetén az első új mozdonyok legkorábban 2022-ben állhatnak forgalomba, elősegítve ezzel a szolgáltatás színvonalának és a vasút versenyképességének növelését.

A MÁV-csoport tagja technikai és környezetvédelmi szempontból egyaránt  korszerű, nagyteljesítményű új 90 darab két- és 25 darab három áramrendszerű villamos mozdonnyal, valamint az üzembetartásukhoz szükséges eszközparkkal tervezi bővíteni, illetve megújítani járműállományát

Az új típusú mozdonyok beszerzésének célja, hogy a nemzetközi és a minőségi távolsági (főváros és megyeszékhely között) vasúti közlekedés színvonala tovább emelkedjen, a hazai felújított pályaszakaszokon lehetővé váljon a 160 km/h-s sebesség elérése, valamint a több áramnemű mozdonyok révén önállóan is használhatóvá váljanak egyes nemzetközi vonalak.

A közbeszerzési pályázati kiírásban a vontatójárműveknek alkalmasnak kell lenniük a 200 km/h-s sebesség elérésére is, mivel a mozdonyok egy részét Németországban, Szlovéniában és Szlovákiában kívánja közlekedtetni a vasúttársaság.