Stock market data with downtrend vector. 3d render.


Veszteséges kezdés után mínuszban fejezték be a hétfői kereskedést a vezető európai tőzsdeindexek.

A kereskedés végén a páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,20 százalék, a Stoxx 600 index 0,25 százalék veszteséget mutatott, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,28 százalékkal csökkent.
Londonban 0,28 százalékkal állt meg mínuszban a kereskedési idő befejeztével az FTSE-100 index, a nem hivatalos záróadatok szerint pedig Frankfurtban 0,09 százalékkal, Párizsban pedig 0,45 százalékkal végeztek alacsonyabban a DAX és a CAC-40 indexek. Madrid 0,08 százalék, Milánó 0,91 százalék indexcsökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést.
A tőzsdei befektetői hangulatot elsősorban a G20-ak hét végi találkozója terhelte meg, ahol nem találtak gyógyírt a világkereskedelem szabadságát veszélyeztető protekcionista törekvésekre.
Az egyik legrosszabbul teljesítő ágazatnak az autóipar bizonyult. A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) konszern éléről egy évtized után egészségügyi problémák miatt távozott Sergio Marchionne. Az FCA részvénye két százalékkal, a szintén Sergio Marchionne által vezetett Ferrari részvénye öt százalékkal esett.
A nap egyik legnagyobb vesztese a Ryanair volt hat százalékos eséssel. A légitársaság az átlagos repülőjegyárak csökkenését jelezte előre az idei nyári szezonra a nagy konkurencia miatt. Az utazási-üdülési ágazat árfolyammutatója is közel egy százalékkal gyengült.
Az olajár hétfőn az amerikai-iráni feszültség fokozódása, valamint néhány északi-tengeri fúrószigeten tartott sztrájk miatt emelkedett. A Brent nyersolaj ára 1,00 százalékkal 73,80 dollárra, a WTI nyersolajé 0,44 százalékkal 68,56 dollárra emelkedett.
A dollár erősödött, az arany ára csökkent: az eurót 0,20 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1697 dolláron, az arany ára százalékkal 0,52 százalékkal unciánként 1224,70 dollárra csökkent.