Hungarian banknotes, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Az adó-, illetve adóadminisztrációs terhek folyamatos és jelentős csökkentése kiemelten járult hozzá az elmúlt évek gazdasági eredményeihez – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács mai ülését követően.

A pénzügyminiszter kiemelte: a tanács a helyi iparűzési adó növekedésösztönző átalakításáról tárgyalt, amelynek révén tovább erősíthetők a beruházások és csökkenthetők a területi egyenlőtlenségek. A testület meghallgatta Dale A. Martint, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatóját is, aki az európai és hazai iparpolitikai kihívásokról szólt előadásában.

A helyi iparűzési adót érintő könnyítéseknek elsősorban a beruházások fokozására, a kutatásfejlesztésre és a területi egyenlőtlenségek csökkentésére kell összpontosítaniuk – emelte ki Varga Mihály. A helyi iparűzési adót átalakító lépéseknek akkor lehet növekedést ösztönző ereje, ha csökkentik az adóterhelést, segítik a kutatás-fejlesztési tevékenység, illetve hosszabb távon az ország területi különbségeire mérséklő hatást gyakorolnak.