-1.7 C
Sopron
csütörtök, január 28, 2021
Kezdőlap Aktuális Terrortámadás Bécsben

Terrortámadás Bécsben

Strasbourg, 2019. január 22. Tilki Attila, Manninger Jenõ, Csöbör Katalin fideszes országgyûlési képviselõk, Gyöngyösi Márton jobbikos képviselõ, Németh Zsolt, az Országgyûlés Külügyi bizottságának elnöke, az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlése magyar delegációjának vezetõje, Kertész Ágnes, Magyarország Európa Tanács mellett mûködõ Állandó Képviseletének vesztõje, Zsigmond Barna fideszes országgyûlési képviselõ, Janusz Stanczyk, Lengyelország Európa Tanács mellett mûködõ Állandó Képviseletének vezetõje, Andrzej Halicki, az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlése lengyel delegációjának vezetõje és Gurmai Zita, MSZP-s országgyûlési képviselõ a 2018. december 11-én Strasbourgban történt terrortámadás áldozatainak emlékhelyén tartott megemlékezésen 2019. január 22-én. MTI/Gebauer Szabolcs

Magyarország teljes mellszélességgel Ausztria mellett áll, és kész mindent megtenni, hogy közösen megmentsék Európát a terrortámadás-sorozatoktól – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban a bécsi merényletre reagálva.

Megrendülve és feldúlva állunk most itt az osztrák fővárost ért terrortámadás hírére. Ahogy itt, Budapesten mondják, mi sógorok vagyunk, az önökkel szembeni támadás a velünk szembeni támadás, az önök fájdalma a mi fájdalmunk, az önök kihívásai a mi kihívásaink is –  fogalmazott a kormányfő. Magyarország teljes mellszélességgel Ausztria polgárai mellett áll.

Orbán Viktor személyesen az osztrák kancellárnak, Sebastian Kurznak is üzent: Legyetek biztosak abban, kedves Sebastian, hogy mi mellettetek állunk, és mindent megteszünk, hogy sikerüljön elrettenteni a jövőbeni elkövetőket, hogy kézre kerítsétek őket.

Készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk közösen veletek, hogy megmentsük Európát az olyan terrortámadás-sorozatoktól, amelyeket az elmúlt napokban kellett elszenvedni.

Kemény üzenetet fogalmazott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Szerinte elképesztő terrorhullám tört Európára, itt lenne az ideje ébresztőt fújni, valamint annak, hogy a kontinens összefogjon a terrorral szemben. Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt.  Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben azt írta, Európának, az európai nemzeteknek meg kell védeniük magukat az elharapózó erőszakkal szemben, mert különben nagy baj lesz.