A győri Széchenyi téren álló Lloyd-palota két szintjével bővült a vele szemben működő Czuczor Gergely Bencés Gimnázium. Az épületet tavasszal, egy kormánydöntést követően, a magyar állam megvásárolta tulajdonosától és oktatási, hitéleti célokra átadta a győri Szent Mór Bencés Perjelségnek.

Czepek Gábor, az állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár a pénteki átadó ünnepségen elmondta, hogy a keresztény oktatásra fogékonyak a fiatalok és a szülők, a bencés gimnázium pedig évek óta túljelentkezéssel küszködik.
Az intézményben végzett kimagasló szakmai oktatás és közösségi élet garancia a kormány számára, hogy megfelelő kézbe került az épület – fogalmazott.
A kormányzat oktatáspolitikája szilád pilléreken áll, racionalizálta a 2010-ben megörökölt fenntarthatatlan pénzügyi rendszert, bevezette a pedagógus életpályamodellt, kibővítette az ingyenes tankönyvellátást és működik a gyermekétkeztetési program – hangsúlyozta Czepek Gábor.
Mindezek mellett a kormány fontosnak tekinti az infrastruktúra-fejlesztést is, amellyel javul a köznevelés feltétele – tette hozzá.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy “zavaros európai világunkban” minden relatívvá vált, mert a család, az iskola, a vallási közösség és a haza tudatos kiüresítése zajlik, és csakis a kisközösségek építése lehet az alapja egy sikeres országnak. “A bencés közösség erénye az volt mindig is, hogy szilárd alapot adott, hogy a környező világ kuszasága ne bizonytalanítson el minket” – mondta Czepek Gábor.
Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy míg 2010-ben az óvodától a középiskoláig 112 ezer 500 gyerek vett részt egyházi oktatásban a köznevelés keretein belül, addig 2016-ban már csaknem a duplája, 204 ezer gyerek.
Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere arról beszélt, hogy a bencés gimnázium fontos szerepet tölt be a város oktatási életében, mert értékeket közvetít.
Sárai-Szabó Kelemen perjel az MTI-nek elmondta, hogy a Lloyd-palota átalakítása mintegy 30 millió forintba került. Az önerős beruházás során öt nagyobb és négy kisebb tantermet, valamint vizesblokkokat alakítottak ki. A bencés gimnáziumban több mint ötszáz gyermek tanul.