Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-t.

Az elmúlt napokban az NNK veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma újabb hat embernél igazolt majomhimlő-fertőzést, ezzel az országban diagnosztizált esetek száma tizenkettőre nőtt.
A betegek valamennyien férfiak, a legfiatalabb 28, a legidősebb 43 éves, és többségük életvitelszerűen Budapesten él – ismertették.
A betegek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges, otthonukban tartózkodnak elkülönítve.
A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez – közölték.
Az NNK arra kér mindenkit, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.
A majomhimlő emberről emberre terjedő fertőzés. Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen. A vírus fertőzőképessége egészen addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről. A szoros testi kontaktuson kívül a fertőzés egyes használati tárgyakkal, például törülközővel, ágyneművel is átadható, ritkábban köhögéssel, tüsszentéssel. A betegség 2-4 hétig tart.